Bill Gates dă lovitura în 2022, anunțul a fost făcut: cum ”salvează planeta”, soluția verde

Bill Gates dă lovitura în 2022, anunțul a fost făcut: cum ”salvează planeta”, soluția verde

Pe lângă numeroasele ambiții filantropice, Bill Gates face investiții fabuloase în energie verde și companii care, în opinia miliardarului, vor duce la salvarea planetei, pe termen lung. Un nou astfel de proiect are susținerea unor autorități importante.

Bill Gates, prin propriul fond de investiții, împreună cu Agenția Energie Atomice din Japonia și Mitsubishi Heavy Industries au un plan cât se poate de ambițios în Statele Unite ale Americii. Cele trei entități vor colabora la realizarea unui reactor nuclear de ultimă generație în statul american Wyoming, conform datelor obținute de Reuters. Ca referință, la nivel global, energia nucleară este considerată energie verde, datorită impactului foarte redus asupra mediului, mai ales când vine de la instalații futuriste, cât se poate de sigure.

Bill Gates și Terrapower vor să ofere energie ieftină și verde

În luna ianuarie a acestui an, Bill Gates urmează să semneze acordul cu Agenția Energiei Atomice din Japonia și Mitsubishi Heavy Industries pentru furnizarea de sprijin tehnic. Nu de alta, dar japonezii au deja reactoare avansate în funcțiune cu beneficii importante comparativ cu centralele nucleare tradiționale.

De partea co-fondatorului Microsoft, efortul științific se va desfășura prin intermediul TerraPower, fondul de investiții pentru energie nucleară avansată fondat de Bill Gates în urmă cu câțiva ani. Dacă totul merge bine, până în 2028, în Wyoming se va deschide o primă centrală rezultată din colaborarea detaliată mai sus. Jumătate din costul proiectului va fi acoperit de guvernul american, este vorba de aproximativ patru miliarde de dolari.

În trecut, Terrapower a luat inițial în considerare posibilitatea de a construi o centrală nucleară experimentală cu compania națională a Chinei pentru energie nucleară. Între timp, fondul de investiții a ajuns nevoit să caute noi parteneri, în contextul în care administrația Donald Trump a restricționat toate acordurile de acest fel cu companii din această țară. Miza din spatele acestor inițiative este una foarte importantă, în contextul în care SUA se află într-o competiție acerbă cu China și Rusia pentru construcția, dar și exportul de reactoare nucleare avansate.

Citește și: