Biden, despre rachetele trase în Polonia: E puțin probabil să vină din Rusia. Reuniune de urgență a liderilor G20

Biden, despre rachetele trase în Polonia: E puțin probabil să vină din Rusia. Reuniune de urgență a liderilor G20

Președintele Joe Biden a declarat marți noaptea că rachetele care au ucis două persoane în Polonia nu a fost probabil lansată din Rusia, după discuții purtate cu liderii aliaților occidentali.

Discuțiile purtate în noaptea de marți spre miercuri au venit pe fondul îngrijorărilor privind o eventuală extindere a conflictului din Ucraina în țările vecine.

Val de rachete trimis de Rusia

Explozia de marți din apropierea graniței ucrainene a avut loc în contextul în care Rusia a vizat cu rachete infrastructura energetică ucraineană, Kievul catalogându-le cele mai puternice din cele aproape nouă luni de război.

Rusia a negat că este responsabilă pentru explozie, însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat reporterilor că a fost „cel mai probabil o rachetă de fabricație rusească”, dar că nu există dovezi concrete care să arate cine a tras racheta și că a fost un incident izolat.

Un atac rusesc asupra Poloniei ar putea risca să extindă conflictul dintre Rusia și Ucraina, deoarece membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au angajat să asigure apărarea colectivă în temeiul articolului 5 al acestuia.

Reuniune de urgență a liderilor G20

Președintele american Joe Biden a convocat de urgență o reuniune a liderilor aflați în Bali, Indonezia, în marja summit-ului G20, pentru a discuta incidentul. Au participat lideri din Germania, Canada, Țările de Jos, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, membre NATO, precum și Japonia, care nu este membră NATO, și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: „Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet, dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, că a fost lansată din Rusia, dar vom vedea”.

Statele Unite și țările NATO vor investiga complet înainte de a acționa, a spus Biden.

Ambasadorii NATO sunt așteptați să se întâlnească în cursul zilei de miercuri.

Oficialii polonezi de la Varșovia au declarat că guvernul lor va solicita probabil o reuniune NATO în temeiul articolului 4 al tratatului pentru consultări între aliați și, de asemenea, va ridica problema la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU miercuri.

Rusia dezminte incidentul

„O provocare deliberată menită să escaladeze situația” – a descris ministerul rus al Apărării informațiile apărute marți seară referitoare la originea rachetelor.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spus că nu are informați despre o explozie în Polonia.