Țările NATO reacționează după ce rachete rusești au ucis doi oameni în Polonia. Ce a decis Viktor Orban

Țările NATO reacționează după ce rachete rusești au ucis doi oameni în Polonia. Ce a decis Viktor Orban

Viktor Orban a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Apărare, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, în contextul în care rachete rusești rătăcite au omorât doi oameni în Polonia.

Ungaria, reacție la incidentul din Polonia

Se pare că rachete rusești au lovit un autoutilaje de pe un câm, ucigând doi oameni. Incidentul a făcut ca Polonia să convoace o reuniune de urgență a comitetului de securitate națională.

Reuniunea Consiliului de Apărare în Ungaria ar avea legătură și cu suspendarea temporară a aprovizionării cu petrol rusesc de către Rusia prin conducta Druzhba.

Transneft a declarat că autoritățile ucrainene au informat că au suspendat temporar fluxul de petrol din cauza scăderii presiunii.

SUA analizează rapoartele privind incidentul cu rachete rusești din Polonia. 

„Suntem conștienți de faptul că presa raportează acest lucru. În acest moment, nu avem informații care să coroboreze aceste rapoarte, dar, din nou, le luăm în serios și le analizăm. Examinăm aceste rapoarte – nu avem nicio informație care să le coroboreze în acest moment.

Deci nu vreau să speculez sau să intru în ipoteze. Când vine vorba de angajamentele noastre de securitate și de articolul 5, am fost foarte clari că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat secretarul de presă al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Patrick S Ryder.

Doi oameni au murit în Polonia, din cauza rachetelor rusești

Reamintim că un baraj de rachete rusești asupra rețelei electrice ucrainene a făcut ca războiul să se extindă marți în țările vecine, lovind Polonia, membră NATO, și tăind electricitatea în mare parte din Moldova.

A fost cel mai mare baraj al Rusiei de până acum, iar unele dintre rachete au trecut în Polonia, unde două persoane au fost ucise, potrivit unui oficial american. A fost pentru prima dată în timpul războiului când armele rusești s-au abătut asupra unei țări NATO.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza naturii sensibile a situației. Dar Mueller a declarat că liderii de vârf au organizat o reuniune de urgență din cauza unei „situații de criză”.

Presa poloneză a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă în care se uscau cereale în Przewodów, un sat polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina.

Moldova vecină a fost de asemenea afectată. Aceasta a raportat întreruperi masive de energie electrică după ce loviturile au scos din funcțiune o linie electrică cheie care alimentează mica națiune, a declarat un oficial.

Zelenski a declarat că Rusia a tras cel puțin 85 de rachete, majoritatea vizând instalațiile energetice ale țării, și a lăsat multe orașe fără curent electric.