Biden a semnat un ordin pentru a proteja accesul la avorturi

Biden a semnat un ordin pentru a proteja accesul la avorturi

Președintele Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv pentru a proteja accesul la avort, ca parte a răspunsului administrației sale la decizia Curții Supreme de luna trecută care a anulat dreptul constituțional la această procedură.

Decizia luată de Biden privind avorturile

Ordinul are ca scop protejarea accesului la serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv avortul și contracepția; protejarea vieții private a pacienților și a accesului la informații corecte; și promovarea siguranței și securității pacienților, furnizorilor și clinicilor, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Acțiunea lui Biden vine în contextul în care un număr tot mai mare de state adoptă legi pentru a restricționa serviciile de avort.

Ordinul obligă Departamentului de Sănătate și Servicii Umane să stimuleze accesul la pilulele pentru avort și să protejeze accesul la asistență medicală de urgență și la serviciile de planificare familială, inclusiv la diverse tipuri de contracepție, a precizat Casa Albă.

În cadrul ordinului, administrația Biden va lua măsuri pentru a proteja confidențialitatea pacienților, inclusiv prin „abordarea transferului și a vânzărilor de date sensibile legate de sănătate, combaterea supravegherii digitale legate de serviciile de sănătate reproductivă și protejarea persoanelor care caută servicii de sănătate reproductivă împotriva informațiilor inexacte, a schemelor frauduloase sau a practicilor înșelătoare”, se arată în comunicat.

Aceasta include implicarea Comisiei Federale pentru Comerț pentru a proteja confidențialitatea persoanelor care caută informații despre serviciile de avort, precum și măsuri suplimentare din partea HHS pentru a proteja dosarele de sănătate ale pacienților de divulgarea de către medici și asigurători.

Ordinul oferă asistență medicală reproductivă legală

Ordinul autorizează, de asemenea, crearea unui grup de lucru inter-agenții pentru a coordona politicile și programele federale, care va include procurorul general, care va „oferi asistență tehnică statelor care oferă protecție juridică pacienților din afara statului, precum și furnizorilor care oferă asistență medicală reproductivă legală”, a precizat Casa Albă.

Biden s-a confruntat cu critici privind răspunsul lent la statele care au început rapid să interzică avortul după ce Curtea Supremă a anulat decizia istorică Roe vs. Wade la 24 iunie.

„Această decizie nu trebuie să fie ultimul cuvânt”, a declarat Biden după pronunțarea hotărârii. „Administrația mea își va folosi toate puterile legale corespunzătoare, dar Congresul trebuie să acționeze”.