Bani pentru tot ce ai nevoie, prin credite garantate de stat: poți lua zeci de mii de euro, fără garanții, chiar dacă ești student și nu muncești nicăieri

Bani pentru tot ce ai nevoie, prin credite garantate de stat: poți lua zeci de mii de euro, fără garanții, chiar dacă ești student și nu muncești nicăieri

Guvernul României a decis să adopte modelul occidental de finanțare pentru tinerii la început de drum sau pentru familiile care au nevoie de fonduri pentru a-și crește copiii în condiții optime.

Știm cu toții cât de dificil este să fii student, să ai nevoie de plata unei chirii a unei taxe școlare sau să fii căsătorit și să vrei să strângi bani pentru avansul la o locuință, pentru o mașină spațioasă, în care să încapă întreaga familie, ori pentru a acoperi cheltuielile educaționale ale copiilor.

Toate aceste tipuri de cheltuieli vor putea fi acoperite prin credite garantate de stat, pe care românii le vor putea contracta, chiar dacă nu muncesc sau nu au proprietăți pe numele lor, cu ajutorul cărora să obțină încredere de la agenții bancari.

Statul îți dă bani, tu trebuie doar să înveți carte, să te căsătorești și să faci copii

Studenții vor avea acces la finanțare de 10.000 de euro, în lei, la cursul zilei al BNR, pentru a acoperi cheltuielile eligibile exemplificate anterior. Familiilor li se va pune la dispoziție un plafon mai generos de creditare cu garanția statului, de 15.000 de euro. Anunțul a fost făcut de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

„În cadrul şedinţei de Guvern s-au adoptat mai multe hotărâri care cred că vor îmbunătăţi, măcar parţial, viaţa românilor şi aş vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice şi în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul, şi anume posibilitatea ca tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să poată să beneficieze şi ei, la fel ca în orice ţară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garanţie a statului.

Pentru că în cazul tinerilor aici e de fapt cea mai mare dificultate: neavând, cei mai mulţi dintre ei, proprietăţi sau neavând venituri crescute, nu pot să justifice în faţa unui agent bancar, că pot să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piaţa bancară privată şi, împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare am venit cu acest proiect”, a spus Gabriela Firea.

Conform ministrului, nu am avut în România, din păcate, până acum, credite dedicate tinerilor, studenţi sau nu, care să aibă garanţia statului, iar în acest moment, dacă un tânăr merge în sistemul bancar, trebuie să aducă dovada veniturilor, deci a unor venituri crescute, practic să dovedească că poate să achite acea rată lunară. Şi de asemenea, de multe ori se solicită şi un gaj pe o proprietate a lor sau a părinţilor.

„De aceea, fiind şi Anul European al Tinerilor, ne-am gândit ca în pachetul sprijin pentru România, Guvernul să vină cu acest proiect iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Ministerul de Finanţe”, a mai spus oficialul guvernamental.