30 iun. 2022 | 08:09

Cutremur în România, joi dimineață. În ce orașe s-a resimțit

ULTIMA ORĂ
Cutremur în România, joi dimineață. În ce orașe s-a resimțit

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe scara Richter a avut loc în România, în această dimineață. Mai exact, mișcarea tectonică s-a produs la ora 04:52:25, la adâncimea de 131 de kilometri, în zona Vrancea-Buzău, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur în zona seismică Vrancea-Buzău

Seismul s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 59km est de Brașov, 62km nord-est de Ploiești, 116km nord de București, 130km sud de Bacău, 131km vest de Brăila, 133km nord-est de Pitești, 134km vest de Galați, 173km est de Sibiu, 181km nord de Ruse și 213km suv-vest de Iași.

De asemenea, tot joi dimineață, la ora 06:09:19 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 124 de kilometri, în zona seismică Vrancea, Buzău, în apropierea următoarelor oraşe: 59km E de Brașov, 64km N de Ploiești, 118km N de București, 128km S de Bacău, 131km V de Brăila, 134km V de Galați, 135km NE de Pitești, 173km E de Sibiu, 183km N de Ruse, 210km SV de Iași, potrivit INFP.

Avertisment INFP pentru România

Țara noastră are potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur puternic, cu magnitudine peste 7 pe scara Richter în zona Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 de kilometri.

Experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului susțin că Vrancea nu este singura regiune în care pot avea loc mișcări tectonice cu potenţial distructiv. Pe ce se bazează afirmaţiile lor? Principala dovadă este reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până astăzi şi de efectele lor.

Zonele puternic afectate de mișcările Pământului

Majoritatea seismelor se produc în Vrancea (în număr foarte mare la adâncimi intermediare), dar și în alte zone crustale, cum ar fi Făgăraș-Câmpulung, Banat, Shabla și Crișana-Maramureș.

În ceea ce privește cutremurele de adâncime intermediară, care au loc doar în Vrancea; acestea sunt foarte periculoase când magnitudinea este mare. Din cauza modului de propagare a undelor seismice se pot genera efecte distructive pe o suprafață foarte extinsă (de până la câteva sute de kilometri depărtare). Mișcările tectonice crustale (de suprafață) pot crea distrugeri considerabile în zona epicentrală, chiar și la magnitudini medii (5-6).

Deși, în ultimii 500 de ani, au avut loc aproximativ două-trei cutremure majore pe secol în zona Vrancea, la diferențe de câțiva ani sau zeci de ani, nimeni nu poate garanta că Terra, o planetă în continuă transformare, se va comporta la fel în următoarele zeci sau sute de ani.