23 nov. 2022 | 17:22

Băncile românești n-au auzit de cuvântul „criză”: ce se întâmplă, chiar acum, cu banii noștri, ce au făcut cu ei

ACTUALITATE
Băncile românești n-au auzit de cuvântul

Băncile care activează pe piața de profil din România nu resimt crizele numeroase ce macină economia națională, dar și pe cele internaționale. Sectorul nostru bancar pare rezistent, stabil, solid și cu perspective bune de viitor.

Profiturile băncilor, într-o perioadă atât de dificilă, nu par să reflecte provocările mari care ne înconjoară. Potrivit explicațiilor oferite de curând de Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), rentabilitatea capitalurilor băncilor din România este de 15,5%. Vorbim despre un procent aproape dublu față de nivelul european, dar, subliniază specialistul, avem profitabilitate în echilibru, ținând cont de riscuri.

Băncile românești sunt pe val

Expertul din cadrul băncii noastre centrale susține că sectorul bancar e în echilibru, are resurse şi de solvabilitate şi de lichiditate.

„Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivel european, însă dacă ne uităm la cum arată profitabilitatea băncilor comparativ cu riscurile pe care le gestionează cred că balanţa este adecvată.

Cu toate acestea, deşi profitabilitatea este mai mare decât a fost anul trecut, noi intenţionăm ca punctual pentru anumite bănci să recomandăm o politică de distribuire de dividende foarte prudentă astfel încât solvabilitatea sectorului bancar să se consolideze.

În contraparte, mă uit la cum arată solvabilitatea în economia reală. De asemenea, este în consolidare însă avem o treime din toate companiile care activează în România în continuare cu capitaluri proprii negative”, a explicat acesta.

În concluzie, punctează oficialul BNR, deşi am parcurs o perioadă bună de creştere economică şi sănătatea financiară a sectorului companii s-a îmbunătăţit, ceea ce susţine şi creşterea intermedierii financiare, în continuare mai este spaţiu foarte mult de făcut, iar o soluţie se află la Parlament, respectiv de a revizui cerinţa minimă de capital care s-a stabilit în ’90, de 200 de lei, dar care pentru o treime din toate firmele din România nu este îndeplinită.