Băncile, disperate să nu-ți retragi banii de la ele: ce au ajuns să facă, pentru a te convinge

Băncile, disperate să nu-ți retragi banii de la ele: ce au ajuns să facă, pentru a te convinge

Băncile românești traversează o perioadă sensibilă și riscantă, motiv pentru care au decis să schimbe strategia în raport cu populația care le este client.

Există mari temeri în rândul băncilor cu privire la faptul că românii își vor retrage banii din depozite. Acest lucru le-ar aduce mari probleme de lichiditate multora dintre ele, care dau credite, motiv pentru care au ajuns să ofere dobânzi record, doar ca să convingă oamenii să nu-și retragă economiile și să nu strice depozitele.

De 10 ani nu s-a mai văzut o asemenea revoluție a dobânzilor oferite

Analiștii economici susțin că dobânzile practicate de unele bănci comerciale ajung chair și la 7%. Nivelul e atât de mare, încât s-a atins maximul ultimilor 10 ani!

Doar că o dobândă de 7% nu e nici pe departe ceea ce au nevoie românii cărora li se devalorizează banii aproape de pe o zi pe alta.

Cu o rată a inflației estimată la peste 14% vara aceasta, dobânda de 7% pare apă de ploaie și într-adevăr nu salvează prea mult situația economiilor românilor. Unde mai pui că unele bănci percep comisioane piperate, ceea ce înseamnă că așa-zisul câștig din dobândă chiar se duce pe apa sâmbetei.

Desigur, vorbim despre o situație generalizată, nu în mod particular. Fiecare bancă are propriile sale instrumente de economisire, particularizate, însă un calcul realizat de Știrile Pro tv este cât se poate de elocvent și scoate la iveală faptul că randamentele depozitelor sunt încă departe de a fi cu adevărat avantajoase și niște mici „afaceri” pentru români:

„La un depozit de 15.000 de lei pe un an, de exemplu, putem avea un câștig maxim de 945 de lei, la o dobândă de 7%.

La 1.000 de lei, depusă într-un depozit pe un an, cu dobândă fixă de 6%, câștigăm cel mult 54 de lei, la o bancă, după ce am scăzut comisioanele și impozitul. La o altă bancă, pierdem aproape 85 de lei, după ce scădem comisioanele și impozitul”, notează sursa citată.

Citește și: