14 nov. 2022 | 10:33

Avertismentul Poliției Române pentru amatorii de criptomonede, Bitcoin, Ether: așa rămâi fără bani, dacă nu ești atent

ACTUALITATE
Avertismentul Poliției Române pentru amatorii de criptomonede, Bitcoin, Ether: așa rămâi fără bani, dacă nu ești atent

În ultima perioadă, universul criptomonedelor s-a dus în cap cu o viteză amețitoare, precum un castel de cărți de joc. Din păcate, asta nu înseamnă că rata înșelăciunilor pe marginea acestui subiect s-a diminuat, de aici și necesitate avertismentului din partea Poliției Române.

Tranzacțiile cu criptomonede reprezintă pretextul perfect pentru o schemă de îmbogățire rapidă și, implicit, de înșelăciune. Deși la nivel național sunt înregistrate peste 260 de dosare penale pe acest subiect, numărul victimelor este fabulos și crește în continuare. Înșelătoria începe prin mesaje email de tip spam, mesaje pop-up postate online și mesaje primite pe rețelele de socializare. Pentru a spori încrederea în schemă, de obicei, se folosește imaginea unei vedete sau persoane publice. Ca pachetul să fie complet, ți se atrage atenția asupra faptului că o investiție inițială minimă este mai multe decât suficientă pentru câștiguri semnificative.

Cum funcționează înșelătoriile cu criptomonede, Bitcoin, Ether și nu numai

S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relații romantice online sunt convinse ulterior să investească în criptomonede). Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale, arată news.ro.

După cum explică Poliția Română, victimele sunt convinse să instaleze pe propriile sisteme diverse aplicații de control la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente și oferirii de asistență tehnică. Ulterior, victimele cumpără criptomonede de la procesatori de plăți și crypto exchange-uri, dar acestea ajung în portofelele controlate de creatorii înșelătoriilor. În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Ca înșelăciunea să fie completă, victimele sunt ulterior fraudate din nou de către site-uri care pretind că facilitează recuperarea prejudiciului în schimbul unor comisioane din suma pierdută. Oamenii virează banii și, din nou, îi pierd.

Ca să eviți să cazi victimă unor astfel de infracțiuni cibernetice, Poliția Română are o serie de recomandări:

  • Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).
  • Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.
  • Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.
  • Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
  • Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.
  • Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele