Atenție la ce lași să crească pe terenul tău: amenda fabuloasă pentru “grădină”

Atenție la ce lași să crească pe terenul tău: amenda fabuloasă pentru “grădină”

Dacă ai terenuri în proprietate trebuie să ai grijă de ele.

Proprietarul unui spaţiu a primit o amendă colosală, din cauză că nu şi-a curăţat terenul infestat de ambrozie.

Ambrosia artemisiifolia este un soi care înfloreşte în august-septembrie, iar polenul ei este responsabil pentru apariţia problemelor alergice.

Cu alte cuvinte, comisarii Gărzii de Mediu Vrancea au aplicat o amendă în valoare de 100.000 de lei sau aproximativ 20.000 de euro pentru proprietarii unui teren care nu au efectuat lucrări de îndepărtare a ambroziei de pe amplasament.

Ce spun autoritățile

„La începutul lunii august, atrăgeam atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă ambrozia. Sesizarea unor vecini ai fostului Laminor, astăzi aflat într-o stare avansată de degradare, descria existenţa mai multor deşeuri împrăştiate în incinta fostei întreprinderi şi, în mod special, prezenţa ambroziei. La controlul pe amplasament efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu agenţi ai Poliţiei Locale, s-a constatat, printre altele, prezenţa pe suprafeţe importante a buruienii în stadiul de înflorire. S-au impus proprietarilor măsuri ferme cu termene precise pe care aceştia şi le-au asumat prin actul de control. Marţi, când s-a vizitat amplasamentul, s-a constatat că niciuna dintre măsurile stabilite nu a fost realizată. Ignorarea obligaţiilor legale şi a măsurilor impuse de inspectorii de mediu au dus la sancţionarea cu amenda maximă prevăzută de legiuitor pentru astfel de contravenţii”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, citat de Agerpres.

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia (modificată şi completată de Legea 129/2020) prevede că „Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Etichete: