Amenzi de până la 5000 de lei, dacă ai uitat să faci asta: toți proprietarii de terenuri din România sunt vizați

Amenzi de până la 5000 de lei, dacă ai uitat să faci asta: toți proprietarii de terenuri din România sunt vizați

Cei care au alergie la ambrozie se vor bucura la aflarea acestei vești. Proprietarii de terenuri din România, indiferent dacă e vorba de persoane fizice sau de firme, pe care crește ambrozie trebuie să ia o serie de măsuri pentru eliminarea ei. În caz contrar, riscă amenzi consistente.

Ca referință, în iunie, autoritățile locale au inventariat aceste terenuri, iar de la începutul lunii au trimis somații proprietarilor, pentru ca aceștia să ia măsuri de distrugere a buruienii cu flori al căror polen provoacă alergii puternice.

Proprietarii de terenuri din România trebuie să facă acest lucru, dacă nu vor amenzi

Astfel, dacă proprietarii acestor terenuri nu se conformează, începând de sâmbătă, aceștia riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Așadar, potrivit Legii 62/2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri, printre alții, sunt obligați să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, citează Avocatnet.ro.

În acest context, pentru a distruge ambrozia și pentru a preveni răspândirea ei, deținătorii de terenuri trebuie să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor. Ulterior, autoritățile locale vor face controale pentru a verifica starea terenurilor, în două etape: prima dată, între 1 și 15 iulie, când se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri. Apoi, între 16 iulie și 31 octombrie, se vor putea da amenzi celor care n-au respectat avertismentele primite.

Conform legii 62/2018, persoanele fizice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Trebuie să știi că dacă te bazezi pe ideea că nu va descoperi nimeni terenul tău neîngrijit, te înșeli amarnic! Se pare că urmează un val de controale din partea autorităților. Oamenii legii vor să se asigure că nu există persoane care își neglijează terenurile și pun în pericol sănătatea celor din jur.