Armata Turciei este pregătită de atac. Operațiune inevitabilă în nord: „Toate pregătirile sunt complete”

Armata Turciei este pregătită de atac. Operațiune inevitabilă în nord: „Toate pregătirile sunt complete”

Armata turcă are nevoie de doar câteva zile pentru a fi pregătită pentru o incursiune terestră în nordul Siriei, iar o astfel de decizie ar putea fi luată în cadrul unei ședințe de cabinet de luni, au declarat oficiali turci, în timp ce forțele turcești au bombardat o miliție kurdă de peste graniță.

Armata are nevoie de doar câteva zile de pregătire

Obuzierele trase zilnic din Turcia au lovit ținte kurde YPG timp de o săptămână, în timp ce avioanele de război au efectuat lovituri aeriene.

Escaladarea vine după un atentat mortal cu bombă în Istanbul, în urmă cu două săptămâni, pe care Ankara l-a pus pe seama miliției YPG. YPG a negat implicarea în atentat și a răspuns uneori la atacurile transfrontaliere cu bombardamente cu mortiere.

„Forțele armate turce au nevoie de doar câteva zile pentru a fi aproape complet pregătite”, a declarat un oficial de rang înalt, adăugând că luptătorii rebeli sirieni aliați ai Turciei erau pregătiți pentru o astfel de operațiune la doar câteva zile după atentatul din 13 noiembrie de la Istanbul.

„Nu va dura mult timp pentru ca operațiunea să înceapă”, a spus acesta. „Depinde doar de faptul că președintele va da ordinul”.

Turcia a lansat anterior incursiuni militare în Siria împotriva YPG, considerându-l o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, pe care Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană îl desemnează drept grup terorist.

PKK a negat, de asemenea, că ar fi comis atacul de la Istanbul, în care șase persoane au fost ucise pe un bulevard pietonal aglomerat.

Erdogan: Lansarea operației va veni la momentul „oportun”

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va lansa o operațiune terestră atunci când va fi oportun pentru a-și securiza frontiera de sud. El va prezida o reuniune a cabinetului la ora 15:30 (1230 GMT).

„Toate pregătirile sunt complete. Este acum o decizie politică”, a declarat pentru Reuters un alt oficial turc, care a cerut de asemenea anonimatul înaintea reuniunii.

Erdogan a declarat în luna mai că Turcia va lansa în curând o operațiune militară împotriva YPG în Siria, dar o astfel de operațiune nu s-a concretizat la acel moment.

Primul oficial turc a declarat că o operațiune terestră, vizând zonele Manbij, Kobani și Tel Rifat, este inevitabilă pentru a lega zonele aduse sub controlul Turciei și al aliaților săi sirieni prin incursiunile din 2016.

Ankara a fost în contact cu Moscova și Washington în legătură cu activitățile sale militare, a adăugat persoana respectivă.

Statele Unite au transmis Turciei, membră a NATO, că sunt foarte îngrijorate de faptul că o escaladare ar afecta obiectivul de a lupta împotriva militanților Statului Islamic în Siria.

Rusia a cerut Turciei să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă. Aceasta l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în războiul de 11 ani din țară, în timp ce Ankara i-a susținut pe rebelii care luptă pentru a-l răsturna.

Luni, Ministerul Apărării a declarat că armata turcă a „neutralizat” 14 militanți YPG care se pregăteau să efectueze atacuri în zonele siriene aflate sub controlul Turciei. Acesta folosește de obicei acest termen pentru a descrie victimele.

Ministerul Apărării a declarat sâmbătă că trei soldați turci au fost uciși în nordul Irakului, unde armata desfășoară din aprilie o operațiune împotriva PKK.

Ministrul apărării, Hulusi Akar, după ce s-a deplasat în zona de frontieră irakiană, ar fi declarat duminică comandanților militari că Turcia va „finaliza sarcinile” misiunii.