06 mai 2022 | 07:35

Aragaz pe gaz sau pe curent: care este mai bun, mai rentabil, în România

ACTUALITATE
Aragaz pe gaz sau pe curent: care este mai bun, mai rentabil, în România

Chiar dacă îți place să gătești sau ești nevoit, trebuie să fii conștient de cum funcționează un aragaz pe gaz, dar și unul pe curent. În continuare, voi face o scurtă comparație între cele două: cât de bun și cât de rentabil este fiecare.

Aragazele pe gaz sunt, în primul rând, mai economice decât cele electrice. De asemenea, acestea încălzesc instantaneu mâncarea, spre deosebire de cele electrice, care au nevoie de timp pentru a concentra o cantitate mare de energie și a genera căldură.

Mai mult, la un aragaz cu gaz poți găti pe o varietate de materiale – îți oferă posibilitatea de a folosi oale, tigăi sau cratițe din oțel inoxidabil, fier, lut sau ceramică, printre alte materiale. În plus, oferă o gătire mai stabile: mențin o temperatură constantă în timpul gătitului, ceea ce conferă un gust deosebit alimentelor noastre.

Aragaz pe gaz vs. aragaz electric

Totuși, aragazele pe gaz au și dezavantaje. Aragazele pe gaz necesită mai multă întreținere – din cauza materialului folosit la aragazurile cu gaz, cum ar fi oțelul sau fierul, acestea sunt mai predispuse la rugină, astfel încât este necesară o întreținere constantă a pieselor acestora. De asemenea, necesită o curățare mai atentă, ocupă mai mult spațiu și există riscul de scurgere de gaze.

Aragazele electrice sunt încorporabile în mobila bucătăriei. Asta le face mai practice pentru optimizarea spațiului. Metoda pe care o folosesc este de a genera căldură, care poate fi prin intermediul vitroceramicii sau prin inducție.

Printre avantajele aragazelor electrice, putem enumera faptul că sunt ușor de instalat, sunt ușor de curățat și sunt mai sigure.

Printre dezavantajele aragazelor electrice, putem menționa consumul ridicat de energie electrică și, prin urmare, un cost mai mare decât aragazurile pe gaz. Alt punct slab ar fi că necesită întreținere specializată: au nevoie de o baterie specială care trebuie reînnoită periodic.

De asemenea, au nevoie de mai mult timp pentru a se răci și le ia mai mult timp să se încălzească.