18 apr. 2022 | 15:55

Apple Store a scăpat printre degete sute de aplicații fantomă: nici aici nu ești ferit de înșelătorii

ACTUALITATE
Apple Store a scăpat printre degete sute de aplicații fantomă: nici aici nu ești ferit de înșelătorii

În 2021, The Washington Post a raportat că aproximativ două procente din cele 1.000 de aplicații cu cele mai mari încasări din Apple Store erau doar o formă de înșelătorie.

Se pare că Mac App Store, nu este, nici el, imun la dezvoltatorii dubioși care încearcă să păcălească.

După cum raportează The Verge, un dezvoltator pe nume Kosta Eleftheriou a făcut lumină asupra aplicațiilor cu iz discutabil, listate pe Mac App Store, ce folosesc ferestre pop-up care îți fac dificilă ieșirea, dacă nu plătești o „taxă de protecție”… numită oficial abonament. De asemenea, Eleftheriou a identificat anterior o altă serie de aplicații de tip înșelătorie, pentru iOS.

Apple Store mai are de lucrat la mult lăudata „siguranță”

La rândul lui, un utilizator de Twitter, pe nume Edoardo Vacchi, a postat o informație despre o anume aplicație numită My Motronome, care dezactivează opțiunea „Ieșire” până când plătești un abonament. Apple a făcut mai ușor raportarea aplicațiilor înșelătoare de pe iOS 15, dar Vacchi a spus că nu există nicio modalitate de a raporta My Metronome, pe Mac, totuși.

Eleftheriou a confirmat spusele lui Vacchi și a arătat că există și alte aplicații care prezintă același comportament. Responsabilul Mac și iOS, Jeff Johnson, a făcut unele cercetări și a descoperit că dezvoltatorul din spatele My Metronome, Music Paradise LLC, este înregistrat la aceeași adresă, în Rusia, ca un altul numit Groove Vibes.

The Verge a descărcat aplicații atât de la Music Paradise, cât și de la Groove Vibes și a constatat că, în timp ce unele dintre ele aveau modalități care îți permiteau să le închizi, altele dezactivaseră opțiunea de ieșire, dar și taste pentru oprire forțată, de la Mac.

De-a lungul timpului, Apple s-a mândrit cu procesul riguros de revizuire pentru App Store. Chiar și așa, se pare că gigantului încă îi scapă multe aplicații, de tip înșelătorie, printre degete.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele