29 sept. 2022 | 09:51

Apple intră în război cu Rusia și își ia un avertisment de la Kremlin: gestul fără precedent al gigantului din Cupertino

ACTUALITATE
Apple intră în război cu Rusia și își ia un avertisment de la Kremlin: gestul fără precedent al gigantului din Cupertino

Apple pare să-și fi bătut cuie în talpă în ultimele 24 de ore, în relația cu Rusia. Din motive greu de înțeles, compania americană a decis să elimine din magazinul său virtual cea mai populară aplicația rusească, una care este preinstalată pe orice dispozitiv mobil din țara lui Putin.

Cu peste 75 de milioane de utilizatori lunari, VK sau Vkontakte este cea mai mare rețea socială a Rusiei, comparată deseori cu Facebook. Aceasta operează și principalul serviciu de email din țară, VK Mail.ru. Cel mai important detaliu este însă că, din punct de vedere legal, orice dispozitiv mobil vândut în Rusia trebuie să aibă această aplicație preinstalată, inclusiv telefoanele Apple. Cu toate acestea, Apple a scos VK din AppStore, peste noapte.

Argumentul Apple și decizia Kremlinului

În mod oficial, VK și Mail.ru au fost eliminate din Apple AppStore din cauza sancțiunilor impuse de Marea Britanie împotriva referendumurilor de fațadă din câteva regiuni ucrainiene din ultimele zile. La momentul dispariției, VK era a cincea cea mai populară aplicație din AppStore în Rusia.

”Acestea aplicații sunt distribuite de către dezvoltatori deținuți sau controlați în majoritate de una sau mai multe entități sancționate de guvernul Marii Britanii. Pentru a ne conforma cu aceste sancțiuni, Apple a încheiat conturile de dezvoltator asociate cu aceste aplicații, iar aplicațiile nu mai pot fi descărcate din AppStore, indiferent de regiune.”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple pentru The Verge.

Nu a durat mult până când autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a venit cu un avertisment la adresa Apple și a cerut explicații suplimentare pe marginea situației actuale. Roskomnadzor a declarat că acţiunile Apple au privat milioane de ruşi de accesul la aplicaţiile VK şi i-a cerut să-şi explice decizia.

„Agenţia consideră că astfel de restricţii discriminatorii care încalcă dreptul utilizatorilor de internet ruşi să primească liber informaţii şi să comunice sunt inacceptabile”, a declarat Roskomnadzor într-un comunicat. Cei care au aplicațiile VK instalate deja, le pot folosi în continuare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele