Anunțul în noapte făcut de premierul Ciucă. Prețurile la curent și gaze scad pentru români, iar limitele de consum vor crește

Anunțul în noapte făcut de premierul Ciucă. Prețurile la curent și gaze scad pentru români, iar limitele de consum vor crește

Vești bune pentru români. Azi-noapte, premierul Nicolae Ciucă a anunțat reducerea prețului la energie și la gaze.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi, prin OUG. El a declarat că la consumatori se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric.

„Nu se renunță la liberalizarea pieței”, a spus Nicolae Ciucă.

Prețurile la curent și gaze, mai mici

Tot acesta a mai menționat că Guvernul a reuşit să ajungă la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la un leu la 0,8 lei/kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kW la 500 kW pentru care se calculează acest preţ.

Cu alte cuvinte, reiese o compensare de 0,291 lei/kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW.

De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, adică pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat preţul la un leu/kW.

În ceea ce privește prețurile la gaze, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kW. Mai mult, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kW.

În ceea ce privește IMM-urile, şcolile, spitalele, bisericile, industria alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kW, a anunţat, luni seara, premierul Nicolae Ciucă.

„Toate facturile emise greșit vor fi stornate şi retrimise”, a anunțat Nicolae Ciucă. ”Toate facturile emise greșit vor fi stornate. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie până la data de 31 martie. Nu există nicio problemă constituțională. E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor”.

Conform calculelor, impactul pentru cele două luni de zile va fi de aproximativ trei miliarde de lei.

Ca referință, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) face noi dezvăluiri cu privire la măsurile dispuse asupra furnizorilor, în urma controalelor desfășurate pe piață.

Acestea fiind spuse, Autoritatea a dispus o amendă de 400.000 de lei pentru compania Enel, din cauză că aceasta din urmă nu a respectat legea de compensarea şi plafonarea facturilor la gaze.

Citește și: