Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare, ce zice ministrul Budăi

Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare, ce zice ministrul Budăi

Vine o veste bună pentru milioane de pensionari. Exista un zvon cum că vârsta de pensionare ar crește, însă ministrul Muncii a dezmințit acest lucru.

Astfel, vârsta de pensionare nu va creşte, dă asigurări ministrul Muncii. Într-o declaraţie la Realitatea TV, Marius Budăi a explicat că în acest moment prioritatea este majorarea pensiilor, iar în ceea ce priveşte recalcularea mult aşteptată, acesta va mai dura cel puţin un an.

„Cu toţii ne dorim rezolvarea inechităţilor din sistem şi asta implică şi majorarea pensiilor mici, pentru că s-au creat inechităţi în funcţie de data ieşirii la pensie. Exclus ca vârsta de pensionare să crească, cât timp eu voi fi ministru şi am spus-o de la început că noi, PSD nu trebuie să punem carul înaintea boilor şi trebuie să ne ocupăm mai întâi de creşterea speranţei de viaţă, în special a speranţei de viaţă  sănătoasă şi abia ulterior, peste ani de zile, să începem o discuţie onestă cu cetăţenii României”, a spus Budăi.

Anunțul pentru pensionari direct de la ministrul Muncii

Ministrul Muncii a mai declarat, de asemenea, că nu este un proces de recalculare, ci unul de preluare şi informatizare, “de preluare din dosarele informatice vechi a dosarelor care au fost lucrate în mare parte pe legea 19, mai ales, pentru că acolo s-a lucrat într-un program informatic vechi”.

“În gândirea şi construcţia Legii 127 trebuie să separăm stagiile de cotizare contributivă faţă de stagiile de contribuţie asimilate/contribuţie şi atunci trebuie să preluăm manual în programul informatic, este o preluare de date, o evaluare a dosarelor, astfel încât să avem separate scorurile cu caracter permanent de cele care nu au avut caracter permanent. Procesul este în grafic, ordinul de ministru emis de predecesorul meu se referă la 2 date – 31 decembrie 2022, dar şi o eventuală prelungire până în septembrie 2023. Noi ne dorim ca în termenul cel mai scurt să terminăm, astfel încât atunci când avem noua legea sau legea care este îmbunătăţită să putem efectiv să o implementăm”, a menționat Budăi.

De asemenea, unii cetățeni ai României sunt privilegiați, întrucât pot ieși mai repede la pensie cu doi ani. Mai exact, dacă mediul în care ai trăit este poluat. Klaus Iohannis a semnat decretul. Mai multe informații poți găsi AICI.