Anunț important făcut de Turcia, după încheierea acordului de la Istanbul. Ce se întâmplă cu cerealele ucrainene

Anunț important făcut de Turcia, după încheierea acordului de la Istanbul. Ce se întâmplă cu cerealele ucrainene

Turcia a făcut un anunț important, după încheierea acordului de la Istanbul, între Rusia, Turcia, Ucraina și ONU, privind cerealele ucrainene blocate în porturi. Anunțul vine la scurt timp după ce Moscova a bombardat portul Odesa.

Anunț important despre cerealele ucrainene

Un centru comun de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene, în cadrul unui acord negociat de ONU, va fi deschis miercuri în cadrul unei ceremonii la Istanbul, a declarat marți Ministerul turc al Apărării.

Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite au semnat acordul săptămâna trecută pentru a relua exporturile de cereale ale Ucrainei, care au fost blocate după invazia Rusiei din 24 februarie în țara vecină. Toate părțile vor numi reprezentanți în cadrul CCM pentru a monitoriza punerea în aplicare a planului.

Centrul Comun de Coordonare, înființat ca parte a unui acord istoric negociat de Turcia pentru reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, urmează să se deschidă la Istanbul.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, va participa miercuri la ceremonia de deschidere a centrului, care va avea loc la Universitatea Națională de Apărare din Istanbul.

Delegația rusă la JCC va fi condusă de contraamiralul Eduard Luik, a anunțat marți Moscova.

„Sarcina principală a specialiștilor ruși  va fi rezolvarea rapidă a tuturor problemelor necesare pentru ca inițiativa să intre în etapa de implementare practică”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a cerut ONU eliminarea restricțiilor pe exporturile de cereale rusești

Luni, Kremlinul a cerut ONU să asigure eliminarea restricțiilor asupra exporturilor de îngrășăminte și cereale rusești ca parte a acordului, afirmând că este încă prea devreme pentru a spune dacă acordul va fi un succes.

Vinerea trecută, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord istoric pentru reluarea exporturilor de cereale prin trei porturi ucrainene, după luni de zile de blocaj din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, aflat acum în a șasea lună.

Conform acordului, centrul comun de coordonare a fost înființat la Istanbul pentru a efectua inspecții la intrările și ieșirile din porturi și pentru a asigura siguranța rutelor.

Oficialii turci au subliniat necesitatea de a relua exporturile cât mai curând posibil, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare globale și pentru a hrăni o planetă înfometată.

Ucraina și Rusia reprezentau aproximativ o treime din exporturile globale de grâu înainte de atacul din 24 februarie al Rusiei.