27 apr. 2022 | 12:53

ANAF a început procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks, fondat de fraţii Micula

ULTIMA ORĂ
ANAF a început procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks, fondat de fraţii Micula

Lovitură dură pentru milionarii români Ioan şi Viorel Micula. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks, fondat de cei doi frați magnați, pentru recuperarea unei despăgubiri uriașe, în baza unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj din Washington.

ANAF dă o lovitură dură fraților Micula

Grupul European Food&Drinks, deținut de fraţii Micula, este executat silit de ANAF, pentru recuperarea despăgubirilor în valoare totală de 1,2 miliarde de lei, plătite de statul român, în baza unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj din Washington DC.

Grupul European Food&Drinks, executat silit

La începutul lunii aprilie, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală au decis executarea silită a magnaţilor Ioan şi Viorel Micula şi a grupului European Food&Drinks, însă, potrivit presei locale, procedura declanşată de Fisc a fost suspendată provizoriu de Judecătoria Beiuş, unde milionarii orădeni au deschis un proces pentru anularea executării.

Ce vrea să recupereze Agenția Națională de Administrare Fiscală

ANAF vrea să recupereze de la familia Micula despăgubirile dispuse de Tribunalul de Arbitraj din Washington (SUA), bazându-se pe o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„În vederea punerii în aplicare a Hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din data de 25 ianuarie 2022, au fost demarate măsuri de executare silită pentru recuperarea sumelor datorate către bugetul de stat în cazul Micula”, a transmis Biroul de presă al Ministerului Finanţelor, pentru ebihoreanul.

Documentul respectiv confirmă că Ministerul Finanţelor a achitat suma de 914.212.282,24 de lei către fraţii Micula, bani care au stins în totalitate „obligaţiile din hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013” (a ICSID).

Milionarii români au dat statul român în judecată

Un judecător federal american a decis, în luna noiembrie, să amendeze România cu 1,5 de milioane de dolari fiindcă Bucureștiul nu a oferit date complete legate de proprietățile și conturile statului român din SUA. Sancțiunea a fost dată în cadrul unei proceduri judiciare deschise împotriva țării noastre de către oamenii de afaceri Viorel și Ioan Micula. Cei doi intenționau să pună sechestru pe bunurile și conturile României din Statele Unite.

Disputa legală dintre cele două părți a început în anul 2005, când frații Micula, în calitate de proprietari ai companiei de sucuri European Drinks, au dat statul român în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). Milionarii bihoreni au susținut că afacerea lor a avut de suferit financiar după ce statul român a eliminat facilitățile fiscale acordate unor companii din zone defavorizate.