28 feb. 2022 | 11:10

ANAF ”pune bețe-n roate” românilor: SPV este obligatoriu de la 1 martie, dar momentan e degeaba

ACTUALITATE
ANAF ”pune bețe-n roate” românilor: SPV este obligatoriu de la 1 martie, dar momentan e degeaba

După cum am detaliat în urmă cu câteva săptămâni, accesul la SPV devine obligatoriu de la 1 martie pentru un procent important din populație. Din păcate, cu o zi înainte, Declarația 700 nu a fost actualizată și are forma din 2018.

Cu 1 martie 2022, adică de mâine, accesul la SPV sau Spațiul Privat Virtual devine obligatoriu pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente care trebuie să ajungă la organele fiscale. Vizați de această măsură sunt contribuabili care desfășoară activități economice într-o formă de activitate autorizată.

Probleme la ANAF, cu o zi înainte ca SPV să fie obligatoriu

Luni, 28 februarie 2022, este ultima zi în care se mai pot depune documente în format fizic la ANAF. De la 1 martie, totul se va întâmpla în format digital. Printre documentele importante pe care ar trebui să le completeze noii utilizatori se numără Declarația 700 care nu este încă actualizată și, implicit, nu poate fi depusă pentru un cod de TVA național, cod de TVA special pentru operațiuni intracomunitare, sediu secundar sau pentru TVA la încasare.

În teorie, pe 25 octombrie 2021 a fost publicat un ordin de modificare a documentului cu pricina, dar Declarația nu a suferit nicio modificare până la ora actuală. Alternativa este formularul fizic 010, pe care unii contabili au încercat să-l trimită prin email către ANAF și, conform Hotnews, unii au primit și un răspuns.

Dincolo de partea problematică a ecuației, cel mai important este să știi dacă intri în categoria celor care sunt obligați să folosească SPV-ul ANAF începând cu 1 martie. Lista include persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică. În plus, discutăm și de persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent din poziția de persoane fizice autorizate. Întreprinderile individuale și întreprinderile familiale sunt, de asemenea, pe lista celor care trebuie să-și facă cont obligatoriu în Spațiul Privat Virtual.

În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, adică nu se înscriu în SPV în timp util, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

Dacă nu știi cum să te înscrii în SPV, tutorialele video de mai jos s-ar putea să te ajute. Acestea sunt oficial și vin de la ANAF.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele