01 aug. 2022 | 16:09

Americanii bombardau azi Ploieștiul, operațiunea Tidal Wave prevestea apocalipsa peste rafinăriile românești

ACTUALITATE
Americanii bombardau azi Ploieștiul, operațiunea Tidal Wave prevestea apocalipsa peste rafinăriile românești

În cazul în care nu știai asta deja, americanii bombardau astăzi Ploieștiul, cu zeci de ani în urmă, în cadrul operațiunii Tidal Wave. Acest lucru s-a întâmplat în data de 1 august 1943.

Operațiunea Tidal Wave a fost un bombardament aerian pus la cale de Statele Unite ale Americii, în cel de-Al Doilea Război Mondial, asupra rafinăriilor de petrol de la Ploiești.

Americanii bombardau azi Ploieștiul, operatiunea Tidal Wave pornea apocalipsa peste rafinăriile românești

Operatiunea Tidal Wave – Ploiești – imagine de arhivă

Americanii au mizat Tidal Wave, dar au eșuat lamentabil

În cadrul acestei misiuni, ei au zburat deasupra acestui oraș cu 177 de bombardiere de tip B-24 Liberator, cu punctul de start Benghazi, Libia, destinația: țara noastră.

Acestea au atacat rafinăriile de la o altitudine relativ joasă, americanii pierzând 53 de avioane, 44 dintre ele fiind doborâte de forțele anti-aeriene române și germane care, în acea perioadă, erau aliate.

Tot atunci, 440 de soldați americani au fost omorâți în luptă, iar 220 dintre ei au fost capturați de forțele aliate.

Cu toate că atacul a fost unul de amploare, se pare că americanii nu au izbândit în intenția lor de a bombarda și, într-un final, distruge rafinăriile de la Ploiești, producția de petrol fiind neperturbată.

Interesant este că această misiune a fost cea mai mare pierdere pe care au suferit-o vreodată americanii, atunci când vine vorba despre domeniul aviației, însă și una care a „îngropat” cei mai mulți bani dați de guvernul american, pentru o astfel de misiune.

Firește, având în vedere că misiunea a fost un eșec cu răsunet, costurile ulterioare au căpătat valori și mai mari. Și cu banii luați, și cu misiunea eșuată – cu alte cuvinte.

Mai târziu, americanii aveau să numească ziua de 1 august 1943 drept „Duminica Neagră”, în timp ce Ploieștiul devenea un adevărat „cimitir” pentru bombardierele americane.

Statele Unite ale Americii își comemorau, totuși, morții, acordând medalii de onoare mai multor soldați din aviație, căzuți, în acea zi, pe fruntul de luptă.

Americanii bombardau azi Ploieștiul, operatiunea Tidal Wave pornea apocalipsa peste rafinăriile românești

Americanii bombardau azi Ploieștiul, operatiunea Tidal Wave, în 1943

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele