Rămâi fără permis de conducere de azi, 1 februarie: modificările din Codul Rutier pe care trebuie să le știi

Rămâi fără permis de conducere de azi, 1 februarie: modificările din Codul Rutier pe care trebuie să le știi

Modificările din Codul Rutier 2022 intră în vigoare de astăzi, 1 februarie, iar probabilitatea să-ți pierzi permisul de conducere pentru gesturi pe care le considerai banale crește considerabil. Partea bună este că circulația pe drumurile publice va deveni semnificativ mai sigură.

Codul Rutier se schimbă în România începând de astăzi, 1 februarie. Amenzile noi introduse ajung până la 2900 de lei și, în principal, vizează manifestările de agresivitate în trafic. În plus, pe lângă taxe dureroase, foarte mulți șoferi vor rămână fără dreptul de a conduce pentru cel puțin 30 de zile. Printre cele câteva particularități care sunt taxate, sunt incluse mersul în zig-zag, plecatul cu scârțâit de roți, drifturile, cei care claxonează fără motiv și merg agresiv.

Codul Rutier 2022, modificările de la 1 februarie

În speranța reducerii accidentelor rutiere pe drumurile publice din România, autoritățile române au decis să penalizeze mult mai tare condusul agresiv. Pe lângă particularitățile detaliate mai sus, de exemplu, nu mai ai voie să întorci autovehiculul cu ajutorul frânei de mână. În plus, vei fi sancționat dacă te apropii excesiv de mașina din față în trafic sau dacă decizi fără un motiv bine întemeiat să reduci brusc viteza de deplasare, să frânezi. Nu mai ai voie să atragi atenția altor participanți la trafic prin claxonare sau prin flash-uri, o practică incredibil de comună în țara noastră.

Sancțiunile sunt cât se poate de costisitoare. Pe lângă suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, amenzile pentru gesturile detaliate mai sus vor vi între 580 și 725 de lei. Mult mai grave vor fi însă sancțiunile legate de mersul neregulamentar pe autostradă. Amenzile vor gravita între 1305 și 2900 de lei, în cazul în care decizi să circuli pe banda de urgență a autostrăzilor în mod nejustificat. Șoferii care întorc pe autostradă sau merg înapoi riscă să rămână fără permis între 90 și 120 de zile, cea mai mare sancțiune de acest fel din Codul Rutier. Tot patru luni riscă să rămână fără carnet de șoferi și cei care nu acordă prioritate sau depășesc neregulamentar.