09 dec. 2022 | 12:20

Ambasadorul României în Austria, chemat de MAE în semn de protest. Cine îl înlocuiește pe Emil Hurezeanu

ULTIMA ORĂ
Ambasadorul României în Austria, chemat de MAE în semn de protest. Cine îl înlocuiește pe Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost chemat pentru consultări în țară, după ce Austria a votat împotriva admiterii noastre în Schengen. Potrivit cutumelor diplomatice, decizia este un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat, a explicat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ambasadorul României în Austria, convocat de MAE

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost convocat de MAE să revină în ţară pentru consultări, în urma votului negativ acordat de Viena pentru Schengen. Este un „gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. Conducerea ambasadei din străinătate va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Gestul politic subliniază dezacordul ferm

Hurezeanu trebuie să revină în România, la solicitarea MAE, după ce Austria nu ne-a acceptat în spațiul Schengen.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.

Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim. Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se arată în mesajul MAE.

Visul Schengen mai are de așteptat

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins, joi, primirea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era necesară o unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre ale UE, Austria şi Țările de Jos s-au opus, Olanda menţionând că refuzul său a fost doar în cazul bulgarilor.

Cum explică ministrul austriac de Interne votul negativ

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a spus, în prima reacție după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. Oficialul a insistat asupra celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări ale Uniunii Europene.