13 sept. 2022 | 17:25

Agenția Spațială Europeană vrea să își ducă la capăt proiectele: suma colosală de care are nevoie

ACTUALITATE
Agenția Spațială Europeană vrea să își ducă la capăt proiectele: suma colosală de care are nevoie

Agenția Spațială Europeană va căuta o creștere cu aproximativ 25% a finanțării din partea statelor membre în această toamnă, în ciuda provocărilor economice și geopolitice din Europa.

Într-un discurs din 12 septembrie la conferința World Satellite Business Week aici, Josef Aschbacher, director general al ESA, a declarat că agenția va solicita peste 18 miliarde de euro de la membrii săi la reuniunea ministerială din noiembrie, unde membrii vor fi de acord să programele și nivelurile de finanțare pentru următorii trei ani. Într-un tweet după discurs, el a spus că ESA va solicita 18,7 miliarde de euro.

La ultima reuniune ministerială, Space19+ din noiembrie 2019, ESA a câștigat 14,5 miliarde de euro. Noua propunere ar fi o creștere de peste 25% față de 2019 înainte de a lua în considerare inflația.

„Alcătuiesc un pachet foarte ambițios în ciuda situației actuale, în ciuda dificultăților economice pe care le avem, pentru că cred cu fermitate că, dacă nu facem asta, vom face o mare greșeală în Europa”, a spus el.

Aceste dificultăți includ rate ridicate ale inflației și amenințarea recesiunii, exacerbată de creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie din cauza restricțiilor asupra petrolului și gazelor rusești, afectate de invazia Rusiei în Ucraina și de sancțiunile ulterioare. Aschbacher a recunoscut că aceste condiții fac dificilă căutarea unei creșteri majore a finanțării pentru programele spațiale.

„Pregătirea pentru ministerul la fel de provocatoare ca niciodată”, a spus el. „Aceasta nu este o condiție de limită bună pentru o conferință ministerială. Totuși, cred că, din cauza acestei situații în care ne aflăm, trebuie să investim în spațiu.”

Investiții pentru dezvoltare

El a susținut că Europa trebuie să investească mai mult în spațiu pentru a dezvolta capabilități independente, invocând încetarea „dureroasă”, dar necesară, a legăturilor cu Rusia după invazia Ucrainei. Aceasta a inclus o întârziere nedeterminată a lansării misiunii ExoMars care era programată să fie lansată luna aceasta și necesitatea de a găsi noi lansări pentru alte misiuni europene care nu mai pot zbura pe Soyuz.

„Îți dai seama, mai ales în Europa, cât de dependenți suntem în spațiu de Rusia”, a spus el. „A trebuit să ne decuplăm cooperarea și legăturile cu Rusia foarte, foarte repede. Acesta este ceva ce nu este ușor.”

Această dependență este un factor de planificare pentru minister. „Această conștientizare a dependenței pe care am avut-o este cu siguranță un declanșator și un mesaj pe care îl primesc foarte clar, de a face un pachet de propuneri ministeriale care să fie rezistente, să ne mărească independența și să ne consolideze sectorul spațial european în ansamblu pentru a ne asigura că putem face ce trebuie să facem”, a spus el.

Nu a intrat în detalii despre ceea ce va fi în acel pachet de programe, deși a subliniat accesul în spațiu și dezvoltarea sateliților în navigație, comunicații și observarea Pământului. El a subliniat, de asemenea, importanța de a fi un „partener puternic” pentru alte națiuni și de a construi sectorul spațial comercial al Europei. Această cooperare internațională va include probabil propuneri pentru noi contribuții la efortul NASA de explorare lunară Artemis, cum ar fi o rețea de comunicații și o rețea de comunicații.

„Pachetul nostru este încă în negociere”, a spus el, cu întâlniri „în mod constant” cu statele membre. Ulterior, el a postat pe Twitter că peste două miliarde de euro vor merge către „noile piețe de creștere” din spațiu.

„Suntem, în ciuda circumstanțelor, optimiști”, a spus el. „Avem nevoie de un sector spațial foarte puternic.”