24 oct. 2022 | 11:40

Adrian Năstase reacționează la decizia CEDO împotriva sa: „Absolut halucinantă. Nu toți suntem Kovesi”

ULTIMA ORĂ
Adrian Năstase reacționează la decizia CEDO împotriva sa: „Absolut halucinantă. Nu toți suntem Kovesi”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat, în unanimitate, că cererile făcute de Daniela și Adrian Năstase sunt inadmisibile în dosarul „Zambaccian”, care se referă la procedurile penale în care cei doi au fost acuzați că au importat ilegal bunuri pentru uz propriu. Decizia tribunalului este definitivă.

CEDO, lovitură pentru Adrian Năstase

Update 24 octombrie, ora 11.33. Fostul premier Adrian Năstase consideră că decizia CEDO, care i-a declarat drept inadmisibilă plângerea în „Dosarul Zambaccian”, este „absolut halucinantă”. Politicianul susține că a trebuit să aștepte opt ani pentru ca plângerea să fie declarată inadmisibilă, în timp ce o sesizare a Laurei Codruța Kovesi a primit răspuns în doar câteva săptămâni.

 „După 8 ani, plângerea mea la CEDO, in Dosarul Zambaccian, a fost respinsă, ca INADMISIBILĂ. A fost nevoie, deci de 8 ani pentru ca cererea să fie declarată inadmisibilă! Celeritate, nu? Să nu comparati cu plângerea Codrutei Kovesi, care a primit raspuns in cateva săptămâni…

Si plângerea in Dosarul Afiselor electorale a fost respinsă tot ca INADMISIBILĂ. Nu era nevoie de vizibilitate intr-o dezbatere publică europeană. Asa incât cei 972 de martori ai acuzării fată de cei 4 martori ai apărării au fost considerati o procedură corectă de „egalitate a armelor”. (…)

As vrea sa intelegeti si cum functionează „coridorul condamnărilor” in cazul dosarelor cu obiective politice – ministru al justitiei fanatizat (Monica Macovei), conducere Dna controlată sau influentată politic (Daniel Morar, Codruta Kovesi),conducerea ICCJ numita politic (Livia Stanciu, Ionut Matei) si conexiunile externe – la Bruxelles Catherine Day iar la CEDO Iulia Motoc. (…)

Concluzia mea pentru cei care mai cred in povesti cu zâne, „statul de drept”, „drepturile omului”, „valori si principii europene”, CEDO, sa nu-si mai irosească banii pe traduceri, taxe, corespondentă, avocati deoarece comandamentele politice guvernează si la Srasbourg. (…)”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Știrea inițială: Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat, joi, inadmisibile cererile formulate de Adrian Năstase și soția sa, Dana Năstase, legate de procesul intentat României, în care fostul premier a primit, în ianuarie 2014, o condamnare la patru ani de închisoare.

Procesul intentat de fostul premier român se referă la procedurile penale împotriva cuplului Adrian și Dana Năstase, ambii acuzați că, între 2002 și 2004, au importat ilegal bunuri în România pentru uz propriu, prin intermediul unor societăți comerciale conduse de înalți funcționari din cadrul guvernului de la acea vreme. Potrivit CEDO, cererile nr. 46/15 și 744/15 sunt inadmisibile, iar decizia Curții Europene a Drepturilor Omului este definitivă.

Fostul premier a pierdut procesul cu România la CEDO

Curtea de la Strasbourg a constatat legalitatea compunerii completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a pronunțat sentința definitivă, respingând „îndoielile reclamanților cu privire la imparțialitatea completului de judecată”. Totodată, CEDO a stabilit că nu a existat nicio aparență de încălcare a articolului 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția pentru Drepturile Omului. Judecătorii au concluzionat că plângerile reclamanților sunt „în mod evident nefondate”. Vezi AICI decizia CEDO.

„În cele din urmă, statul pârât nu și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul articolului 34 (dreptul la un tratament individual) sau 38 (examinarea contradictorie a cauzei) din Convenție. Curtea a concluzionat că plângerile reclamanților erau vădit nefondate și trebuiau să fie respinse în temeiul articolului 35 // 3 și 4 din Convenție”, se arată în decizia CEDO.

Reamintim că, în 2014, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani cu executare pentru luare de mită în formă continuată și trei ani cu executare pentru șantaj, iar soția lui, Dana Năstase, a primit trei ani cu suspendare pentru particiție improprie la folosirea de documente false în vamă.

Ce nu mai are voie să facă

Instanţa de judecată i-a interzis lui Năstase anumite drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea: de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. În plus, soților Dana și Adrian Năstase li se va confisca suma de 1,8 milioane de lei.