Aceste firme românești sunt puse la pământ, dar urmează marea salvare de la stat: patronii primesc bani cu sacul

Aceste firme românești sunt puse la pământ, dar urmează marea salvare de la stat: patronii primesc bani cu sacul

Criza energetică, inflația, tensiunile de pe lanțurile de aprovizionare, războiul din Ucraina – toți acești factori negativi au afectat puternic industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor din țara noastră.

Pentru a repune pe picioare acest domeniu de activitate deosebit de important pentru economia noastră națională, Guvernul va acorda un sprijin semnificativ antreprenorilor care activează în această ramură.

Concret, fiecare întreprindere va putea accesa 500.000 de euro granturi de la stat – o sumă deloc mică în contextul în care mediul privat în ansamblu se confruntă, printre altele, și cu o criză de lichiditate, în care fiecare ban la care are acces are o importanță majoră.

Oficialii de la Palatul Victoria au vorbit și ei despre contextul sensibil și factorii negativi ce au lovit acest sector, evidențiind astfel motivele care au stat la baza demarării unei noi scheme de ajutor de stat pentru antreprenorii noștri.

”Intervenția militară a Rusiei în Ucraina a avut consecințe negative multiple în sectoare economice importante, cuantificate prin creșteri accentuate ale prețurilor la produse, materie primă precum grâu, porumb, floarea soarelui, care s-au dublat în trimestrul 2 al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021 și au crescut cu peste 20 % în martie 2022 la inceputul războiului, prețul energiei electrice a înregistrat creșteri cuprinse între 80-100%, iar constituirea stocurilor de produse agricole primare precum grâu, porumb, floarea soarelui, necesare procesării a fost afectată de cresterea costurilor cheltuielilor de transport pe fondul cresterii prețurilor la combustibili, cu 25-30%”, transmit guvernanții.

Conform Executivului, se pare că „este imperios necesară contracararea amenințării unei perturbări majore a pieței cauzate de creșterea costurilor cu utilitățile și cheltuielile de procesare, precum și a prețurilor crescute la produsele agricole primare destinate procesării, care au condus la situația în care activitățile economice de procesare în sectoarele de morărit sau de fabricare a uleiurilor se desfășoară la limita rentabilității sau au devenit chiar nerentabile”.

Cât de adânc bagă statul mâna-n buzunar, de data aceasta

Acestea fiind spuse, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență ce vizează instituirea acestei scheme de sprijin.

„Venim în sprijinul producției românești prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 Euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora și asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.