23 mai 2022 | 10:35

Acest vehicul Stryker înarmat cu laser poate doborî drone și cartușe de mortar: cum va ajuta tehnologia în războaie

ACTUALITATE
Acest vehicul Stryker înarmat cu laser poate doborî drone și cartușe de mortar: cum va ajuta tehnologia în războaie

În deșertul ars de soare din White Sands Missile Range, o armă laser construită de Raytheon Technologies, montată pe un vehicul blindat, a doborât mai multe cartușe de mortar pe parcursul a patru săptămâni de testare, a anunțat compania.

Testarea, parte a unui program de dezvoltare al Armatei pentru noi tipuri de apărare împotriva proiectilelor zburătoare și a altor amenințări, au implicat, de asemenea, laserul, învingând o serie de drone. Demonstrația face parte dintr-un efort din ce în ce mai mare de a se asigura că, pe viitoarele câmpuri de luptă, trupele pot fi protejate de gama de atacuri cu care este posibil să se confrunte.

Raytheon își descrie arma cu energie direcționată ca un laser de înaltă energie de 50 de kilowați. Compania a lucrat cu filiala Kord a contractorului de apărare KBR pentru a integra acel laser pe un vehicul de luptă Stryker. Strykers sunt transporturi blindate cu opt roți, operate de un echipaj de doi și cu spațiu pentru 9 trupe pentru a călători. Caroseria vehiculului este suficient de flexibilă încât armata americană l-a adaptat pentru o varietate de roluri, inclusiv ca platformă de bază pentru o serie de arme antiaeriene deja existente.

Un vehicul Stryker înarmat cu laser poate doborî drone

Acest rol se numește „Maneuver-Short Range Air Defense” sau M-SHORAD și este în prezent îndeplinit de Strykers, având o turelă care poate lansa rachete antiaeriene Stinger și rachete Hellfire, ambele putând fi folosite împotriva tancurilor și aeronavelor. Acesta este, în plus față de un tun de 30 mm, și o mitralieră obișnuită, precum și de senzori care îl ajută să găsească ținte.

Toate aceste arme sunt utile împotriva multor amenințări cunoscute, cum ar fi elicopterele de atac și avioanele, dar armata însăși a recunoscut acest lucru ca o diferență pentru o soluție pe termen mai lung, denumind Stryker-urile înarmate cu Stinger drept „IM-SHORAD, ” cu I pentru „Interimar”.

Ceea ce urmărește armata să lanseze și ceea ce a prezentat demonstrația Raytheon este un vehicul antiaer durabil care poate opri nu doar atacurile cu drone, ci și poate lovi cu mortar, ca în demonstrația White Sands, și, de asemenea, poate opri rachetele și artileria.

Armata a fost mult timp interesată să găsească instrumente și arme care să poată proteja forțele în timp ce se deplasează de atacurile la altitudini joase, unde dronele zboară și cartușele de mortar se îndreaptă peste dealuri spre țintele lor. Aceasta este o problemă grea: oprirea atacurilor cu rachete, artilerie sau mortar necesită un sistem care poate detecta atacul care vine, să traseze traiectoria proiectilului și apoi să folosească o armă pentru a încerca să distrugă cât mai multe proiectile.