20 mai 2021 | 16:30

Dronele autonome curăță cele mai poluate râuri din lume. Cum funcționează tehnologia

ACTUALITATE
Dronele autonome curăță cele mai poluate râuri din lume. Cum funcționează tehnologia

Unul dintre cele mai mari dezastre de mediu care trebuie abordate cât mai curând este poluarea imensă a plasticului din ape. Iată cum se încearcă să se curețe cele mai poluate râuri din lume, prin tehnologie.

Potrivit organizației nonprofit The Ocean Cleanup Project, cel mai bun mod de a face acest lucru este să abordăm materialele plastice de la sursa lor: râurile de-a lungul coastelor. Cu un nou instrument, ONG-ul permite oamenilor să vadă cele o mie de râuri cele mai poluante din lume. Și își propune să le purifice cu dronele sale autonome, care colectează plastic.

Cele mai poluate râuri din lume sunt curățate cu ajutorul dronelor

Instrumentul pe care îl poți consulta aici, permite utilizatorilor să parcurgă o hartă a lumii, cu o mie de puncte plasate de-a lungul diferitelor coaste. Fiecare punct reprezintă unul dintre cele o mie de râuri cele mai poluante din lume. Cu dimensiunile punctelor crescând proporțional cu cantitatea de poluare pe care o produc râurile corespunzătoare.

„Nu sunt marile râuri ale lumii care poluează”, spune CEO-ul Ocean Cleanup Project, Boyan Slat. Sunt un fel de râuri mai mici prin zone populate – acolo pot fi găsite cele mai fierbinți puncte ale poluării cu plastic din lume”, adaugă el.

După cum notează organizația nonprofit, cele mai mari regiuni cu probleme sunt arhipelagurile. Aceste zone, care conțin numeroase râuri care se varsă în ocean, sunt foarte răspândite în țări precum Indonezia, Filipine și Malaezia. Există, de asemenea, probleme semnificative în Republica Dominicană și America Centrală.

În ciuda imensității problemei, The Ocean Cleanup are deja mai multe nave autonome care curăță materialele plastice din râuri. Navele „Interceptor” utilizează 100% energie solară. De asemenea, sunt capabile să colecteze cantități mari de plastic prin agățarea de marginile râurilo, folosind „bariere de concentrare a resturilor”.

Cei care doresc să țină pasul cu efortul de a curăța aceste râuri ar trebui să continue să verifice proiectul. Organizația nonprofit declară că vrea să vină cu soluții pentru purificarea tuturor celor omie de râuri în următorii cinci ani. O provocare destul de dificilă, cu siguranță, dar care, dacă ar fi depășită, ar putea face schimbări majore mediului.