27 mai 2022 | 14:06

Acest „crab” este cel mai mic robot cu telecomandă construit vreodată: la ce ajută

ACTUALITATE
Acest „crab” este cel mai mic robot cu telecomandă construit vreodată: la ce ajută

O echipă de oameni de știință a construit cel mai mic robot care merge controlat de la distanță, având o lățime de doar o jumătate de milimetru.

Roboții extrem de mici au o mulțime de utilizări potențiale, de la ajutor cu proceduri chirurgicale până la repararea mașinilor în spații în care o cheie nu poate încăpea. Cu cât devin mai mici, cu atât mai multe scenarii ar putea fi folosite.

Acest robot, deși nu este pregătit să înceapă să iasă în lume și să facă reparații încă, este cu adevărat impresionant. Arată și se mișcă ca un crab în miniatură, o formă aleasă dintr-un „capriciu creativ”, potrivit cercetătorilor. Tehnicile pe care le-au dezvoltat pot fi, de fapt, folosite pentru a dezvolta roboți mici în aproape orice formă necesară.

„Tehnologia noastră permite o varietate de modalități de mișcare controlată și poate merge cu o viteză medie de jumătate din lungimea corpului pe secundă”, spune inginerul mecanic Yonggang Huang, de la Universitatea Northwestern din Illinois.

„Acest lucru este foarte dificil de realizat la o scară atât de mică pentru roboții tereștri”.

Tehnologia pe care se bazează robotul a fost dezvoltată inițial în urmă cu opt ani: piesele robotului sunt fixate pe un substrat de cauciuc întins, iar când materialul este relaxat, dispozitivul iese în forma sa.

Acest crab robot poate face multe reparații

Prin calibrarea atentă a pieselor de bază, forma robotului poate fi controlată cu precizie. O abordare similară este utilizată cu piesele mobile ale robotului, care sunt realizate dintr-un material aliaj cu memorie de formă. Aceste materiale comută între două forme diferite, în funcție dacă sunt sau nu încălzite.

Laserele, acționând ca o telecomandă, sunt folosite pentru a încălzi anumite părți ale robotului – pe măsură ce acele părți se transformă într-o formă diferită, ele propulsează crabul înainte. Nu este nevoie de o sursă de alimentare sau de un motor, iar un strat subțire de sticlă asigură că componentele revin la forma lor originală pe măsură ce se răcesc.

„Deoarece aceste structuri sunt atât de mici, viteza de răcire este foarte rapidă”, spune cercetătorul în materiale John Rogers, de la Universitatea Northwestern. „De fapt, reducerea dimensiunilor acestor roboți le permite să alerge mai repede”.

Îndreptând laserele către diferite secțiuni ale crabului robot, cercetătorii sunt capabili să stabilească direcția de locomoție. Prin ajustarea frecvenței de scanare cu laser, viteza de mișcare a robotului poate fi, de asemenea, modificată.

Acesta este următorul pas într-o tendință care a văzut roboții devenind din ce în ce mai mici în timp, fie pentru a-i face mai rezistenți la forțele externe, pentru a viza medicamentele pentru tratarea bolilor sau pentru a construi structuri mai mari și modulare din părți mai mici.

Cercetătorii spun că noul lor proces are potențial: pot determina roboții să se întoarcă și să sară folosind aceleași tehnici, de exemplu. Atâta timp cât robotul se află într-o linie de vizibilitate față de laser, acesta poate fi manipulat de la distanță.