90% dintre trupele de la granița Ucrainei au intrat în țară

90% dintre trupele de la granița Ucrainei au intrat în țară

Aproximativ 90% dintre trupele rusești masate inițial la granița Urainei sunt acum în țara atacată, potrivit unor estimări realizate de militari americani. Un oficial american de rang înalt avertizează însă că faptul că se aduc zilnic trupe ruse peste graniță nu ar trebui catalogat ca o diminuare a puterii Moscovei de a lupta. Mai multe detalii, în continuare.

90% dintre trupele de la granița Ucrainei au intrat în țară

Circa 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află în prezent pe teritoriul țării conduse de Volodimir Zelenski, potrivit estimărilor unor responsabili militari americani.

Faptul că rușii aduc zilnic peste graniță mai multe trupe nu ar trebui însă perceput ca un semn că puterea de luptă a acestora se diminuează într-o asemenea manieră în Ucraina, încât să simtă că rămân fără resurse, previne un oficial american de rang înalt.

Potrivit declarațiilor făcute de acesta, Rusia continuă să aibă la dispoziţie resurse militare imense, iar trupele care sosesc la granița cu Ucraina nu sunt rezerve.

Înainte de invazia declanşată la 24 februarie, Rusia masase în jur de 150.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, conform estimărilor occidentale.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a noua: Centrala nucleară din Energodar, capturată de forțele rusești

480 de rachete lansate de ruși pe teritoriul Ucrainei

Totodată, oficialul american a mai menționat că, de când Moscova a început atacurile în Ucraina, forţele ruse au lansat peste 480 de rachete.

Dintre acestea, peste 160 au fost trase din Rusia, mai mult de 230 de pe teritoriul Ucrainei, peste 70 din Belarus şi mai puţin de zece din Marea Neagră.

Herson rămâne sub control ucrainean?

Informațiile conform cărora Herson, un oraş la nord de Crimeea, a căzut sub controlul Rusiei nu au putut fi confirmate de Departamentul Apărării, care consideră că și oraşul-port Mariupol, pe Marea Azov, rămâne sub control ucrainean.

De asemenea, Pentagonul nu a văzut nicio cantitate semnificativă de forţe ruseşti deplasându-se către Odessa, un important port la Marea Neagră, a mai declarat oficialul american care nu era autorizat să vorbească în mod public.

În spațiul aerian al Ucrainei continuă să se dea lupte, avioanele de război ucrainene şi armele de apărare aeriană fiind încă intacte.