09 dec. 2022 | 21:20

8 ani și jumătate de închisoare pentru o figură a opoziției ruse. A fost arestat pentru că a postat un videoclip

ULTIMA ORĂ
8 ani și jumătate de închisoare pentru o figură a opoziției ruse. A fost arestat pentru că a postat un videoclip

Politicianul rus de opoziție Ilya Yashin vinovat a fost găsit vineri vinovat de răspândirea de „informații false” despre armată și condamnat la opt ani și jumătate de închisoare.

Importantă figură a opoziție ruse, arestată

Procurorii ceruseră o pedeapsă de nouă ani pentru consilierul districtual din Moscova. Rezultatul este cel mai recent indiciu al unei intensificări a represiunii disidenței de către autoritățile ruse.

„Cu această sentință isterică, autoritățile vor să ne sperie pe toți, dar acest lucru arată efectiv slăbiciunea lor”, a declarat Iașin într-o declarație prin intermediul avocaților săi după ce judecătorul a pronunțat sentința. „Doar cei slabi vor să închidă gura tuturor și să eradicheze orice disidență”.

Yashin a fost judecat din cauza unui videoclip publicat pe YouTube în aprilie, în care a discutat despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali cu privire la crimele de război comise de Rusia la Bucha, în apropiere de Kiev, și a pus sub semnul întrebării versiunea oficială a Moscovei, potrivit căreia aceste rapoarte au fost fabricate ca o „provocare” împotriva Rusiei.

Putin a dat o lege care prevede pedepse cu închisoarea pentru răspândirea de informații false

După invadarea Ucrainei la 24 februarie, Rusia a adoptat o nouă legislație care prevede pedepse cu înshisoarea de până la 15 ani pentru difuzarea de informații false despre armată.

În declarația sa finală în fața instanței din această săptămână, Iașin s-a adresat direct președintelui Putin, descriindu-l ca fiind „persoana responsabilă pentru acest măcel” și cerându-i să „oprească această nebunie, să recunoască faptul că politica privind Ucraina a fost greșită, să retragă trupele de pe teritoriul său și să treacă la o soluționare diplomatică a conflictului”.

În iunie, Iașin a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru „nesupunere față de poliție” în timpul unei arestări, acuzații pe care le-a respins ca fiind „fabricate”.