10 curiozități despre creierul uman

Domeniul neurologiei este în plină dezvoltare. Creierul este un organ care nu a fost încă elucidat complet, tocmai de aceea fiecare informație nouă despre sistemul nervos este uluitoare. Află cele interesante curiozități despre creierul uman.

Cele mai interesante curiozități despre creierul uman

Am alcătuit o listă cu 10 cele mai interesante și spectaculoase curiozități despre creierul uman. Iată lucruri inedite despre creierul uman despre care probabil nu știai.

1. 73% apă

Am auzit de foarte multe ori cât de importantă este apa pentru organism. Nu toți reușim să ne atingem obiectivul zilnic, dar această informație cred că vă va determina să o faceți. Creierul uman este alcătuit din 73% apă, ceea ce înseamnă că o deshidratare de doar 2% afectează foarte puternic atenția, memoria și activitățile cognitive.

2. Grăsime

Creierul are o greutate aproximativă de 1300-1400 de grame. Dintre acestea 60% sunt reprezentate de grăsime, ceea ce înseamnă că acest organ este cel mai gras din corp. În aceeași ordine de idei, 25% din colesterolul organismului se află în creier. Aceasta fiind o parte integrantă a fiecărei celule, fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierului mor.

3. Rețea

Nu este cunoscut numărul exact, dar cele mai recente studii au demonstrat că ar exista undeva la aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase. Dacă luăm în considerare că fiecare neuron se conectează cu alții, s-ar forma 40 000 de sinapse. Astfel, o bucată de țesut cerebral de mărimea unui gram de nisip, ar conține un miliard de sinapse.

4. Diversitate

Celulele creierului nu sunt toate identice. Tocmai de aceea există 10 000 de tipuri de neuroni, fiecare având un scop specific.

5. Dezvoltare

Am auzit de multe ori de modul în care se dezvoltă creierul sau de afecțiuni care întrerup această creștere. Așa cum ar atesta orice părinte, creierul unui adolescent nu este format în totalitate până la vârsta de 25 de ani. Numai de atunci putem vorbi despre un organ ajuns la maturitate.

6. Energie electrică

Știm că modul de funcționare al creierului este bazat pe transmitere de semnale electrice. Creierul generează aproximativ 12-15 wați de energie electrică. Aceasta ar fi suficientă să alimenteze un LED de putere mică.

7. Gânduri

Partea cea mai complexă a creierului a rămas cea a psihologiei. S-a aflat însă că generăm în jur de 50 000 de gânduri într-o zi. Situația îngrijorătoare este că 70% dintre aceste gânduri s-au dovedit a fi, la majoritatea oamenilor, negative.

8. Emoțiile

Mulți dintre noi avem dificultăți atunci când vine vorba de a ne gestiona emoțiile sau de a ne exprima sentimentele. Capacitatea pentru emoții precum bucuria, frica și timiditatea sunt dezvoltate deja de la naștere. Tipul concret de educație pe care îl primește copilul modelează felul în care se vor dezvolta aceste emoții.

9. Efectele stilului modern de viață

Din nefericire, a fost demonstrat științific faptul că începând cu epoca victoriană, coeficientul de inteligență a scăzut în medie cu 1,6 puncte pe deceniu. Astfel, creierele noastre s-au micșorat și în dimensiune, odată cu trecerea timpului. De-a lungul ultimilor 10-20 000 de ani, creierul uman s-a micșorat cu dimensiunea egală a unei mingi de tenis.

10. Multitasking-ul

Efectuarea mai multor lucruri în același timp ne face mai puțin productivi. Atunci când credem că facem mai multe sarcini în același timp, creierul pur și simplu se comută de la o sarcină la alta. Acest lucru duce la scăderea intervalului atenției, capacității de a învăța și a memoriei pe termen scurt.

Citește și: