29 dec. 2021 | 18:25

Volkswagen se așteaptă la un an slab: ce se întâmplă cu producătorul auto

ACTUALITATE
Volkswagen se așteaptă la un an slab: ce se întâmplă cu producătorul auto

Volkswagen se așteaptă să producă și mai puține mașini în 2022 decât anul acesta, din cauza problemelor continue de alimentare cu semiconductori, a anunțat Manager Magazin, citând oameni familiarizați cu problema.

Producătorul de automobile, care și-a redus previziunile pentru livrările de vehicule în 2021 săptămâna trecută la 9 milioane de la 9,3 milioane, se pregătește pentru posibilitatea ca deficitul actual de cipuri să dureze cel puțin până la începutul anului 2023, se arată în raport.

În cel mai rău scenariu, livrările ar putea scădea la 8 milioane de mașini anul viitor – dar chiar dacă lucrurile merg relativ bine, livrările ar putea fi ușor sub cele din acest an, se spune.

Volkswagen a declarat că se așteaptă la o ușoară relaxare a situației aprovizionării în 2022, dar că prima jumătate a anului va rămâne foarte volatilă.

Producătorii de automobile, inclusiv BMW și Daimler  au declarat că se așteaptă ca problemele cu cipurile să continue până în 2022, BMW a confirmat recent că nu se așteaptă ca criza să se atenueze până în a doua jumătate a anului viitor.

Viitorul este incert

Fie că cumpără cipuri de computer direct de la producători, reconfigurează mașini sau le produc cu piese lipsă, mulți producători de automobile devin creativi pentru a face față penuriei globale la care unii se așteptau să o atenueze până la începutul anului viitor.

Audi alături de Skoda, își prelungește vacanța de Crăciun până pe 10 ianuarie din cauza blocajului de aprovizionare.

„Ne așteptăm să fim ocupați de această criză luni de zile în anul care vine”, a spus un purtător de cuvânt. „Penuria s-ar putea extinde și mai mult.”

Porsche, deținută de Volkswagen, a declarat în noiembrie că situația actuală a evidențiat necesitatea ca producătorii de automobile să ia producția în propriile mâini.

„Oricine crede că criza cipurilor se va calma în anul următor se înșeală”, a declarat directorul general Oliver Blume pentru Boersen-Zeitung din Germania.