Visul unei mașini noi, mai aproape de realitate: cum îți cumperi un autoturism în rate fără dobândă, în România

Visul unei mașini noi, mai aproape de realitate: cum îți cumperi un autoturism în rate fără dobândă, în România

Foarte mulți români visează la o mașină nouă, dar materializarea acelui vis este descurajată de prețurile deloc mici la autoturisme și de faptul că, în momentul în care optezi pentru rate, ajungi să achiți niște dobânzi fantastice, pe termen lung. Din fericire, există o alternativă.

În România, la fel ca în multe alte țări, există credite de consum sau credite auto. În teorie, acestea facilitează achiziția unui autoturism în condiții decente, cu o dobândă ce variază între 5 și 10% pe an. În consecință, dacă nu ești atent și te întinzi la un credit pe cinci ani, s-ar putea să plătești în plus până la jumătate din prețul autoturismului. Mai există însă o soluție pe care ar fi bine să o ai în calcul și care, dacă ești atent și disciplinat, se reflectă într-un autoturism în rate fără dobândă. Totul pleacă de la banalul card de credit.

Rate fără dobândă la mașină, cu cardul de credit

Mai multe bănci au carduri de credit ce vin la pachet cu opțiunea unor rate fără dobândă. Numărul de rate variază de la 3 la 36 de rate, în funcție de bancă și de comerciantul de la care îți faci cumpărăturile.

Deși ofertele variază semnificativ de la o bancă la alta, CEC Bank, de exemplu, oferă 24 de rate fără dobândă la orice comerciant din lume. Cu alte cuvinte, în funcție de veniturile tale și de banii puși deoparte de avans, poți foarte ușor să elimini din ecuație dobânzile.

În ceea ce privește limitele de pe cardul de credit, este vorba de 60.000 de lei în cazul cardurilor standard, sumă care acoperă prețului unui autoturism Dacia de exemplu. Acea valoare poate însă să ajungă și la 100.000, în cazul cardurilor Platinum.

“În ultima perioadă am avut tot mai mulţi cumpărători cu carduri de credit. Cei mai mulţi dintre aceştia aveau o sumă strânsă şi pentru restul sumei plăteau cu cardul de credit. Am avut şi câţiva cumpărători care nu aveau deloc bani strânşi şi au achitat integral cu cardul de credit”, a declarat un dealer Honda şi Mazda. Cu alte cuvinte, practica detaliată mai sus a început să devină deja o constantă în industrie, singura variabilă fiind dacă oamenii plătesc integral sau parțial prețului unui autoturism cu cardul de credit.

Pentru a te asigura că poți plăti măcar parțial pentru mașină cu cardul de credit, trebuie, în primul rând, să identifici un dealer care acceptă plata cu cardul. Unii dealeri se feresc de plata cu cardul, pentru alții ar putea fi o problemă comisionul perceput de bănci la plățile cu cardul, de circa 0,7%-0,8%- cost pe care dealerii și l-ar dori suportat de client. Printre dealerii identificați de Economica, cei care acceptă plata cu cardul sunt dealeri Kia, Peugeot, Toyota.

Nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că pentru cardul respectiv este activă opțiunea de plată fără dobândă, iar dealerul este eligibil pentru sistemul de plată în rate. La ING sau BRD, de exemplu, este necesar să optezi pentru plata în rata și să definești numărul de rate la fiecare tranzacție. Nu în ultimul rând, verifică limitele zilnice de tranzacționare și asigură-te că sunt posibile plăți de valoare mai mare.

Care sunt ofertele băncilor de carduri de credit fără dobândă

Numele băncii Nr maxim de rate fără dobândă Aplicabilitate
CEC Bank 24 de rate Sistem de rate fără dobândă la orice comerciant din lume24 de rate fixe pentru cumpărăturile peste 2400 lei
ING România 24 de rate Fără dobândă doar la comercianții parteneri
Banca Transilvania 18 rate Fără dobândă doar la partenerii BT
BRD 6 rate Fără dobândă la orice comerciant din lume
BCR 12 rate Fără dobândă la orice comerciant din lume
UniCredit 12 rate Fără dobândă în primele 60 de zile de la livrarea cardului