VIDEO Ziua care a schimbat radical ce înseamnă Dacia în România și în lume

Oricât de populare ar fi, în vânzări, modele ca Duster, Sandero sau Logan, nu vor trece peste ceea ce înseamnă Dacia 1300. Totuși, acest model rămâne istoriei, în timp ce Dacia rămâne prezentului și viitorului. Și, dacă tot se pregătește o etapă nouă pentru această marcă, iată un video cel puțin memorabil.

Dacă stai suficient pe YouTube, cel mai probabil vei ajunge la un moment la câte un video chiar util. Eu am ajuns la unul despre finalul epocii „Berlinei”, adică Dacia 1300 cu diversele ei versiuni, niciuna extraordinar de bună, dar suficient de utilă fiecare pentru români și o României care nu avea altceva sau nu avea bani de altceva.

Clipul de mai sus e din arhiva Associated Press și are trei secvențe importante: Dacia și integrarea ei în țară și în treburile românilor, ultima „Berlină” care iese de pe linia de asamblare și modelul Logan deja asamblat în fabrică. Eliminarea Berlinei de pe liniile de producție a ajutat și capacitatea de producție: de la 125 de exemplare Logan pe zi la peste 250 zilnic până la sfârșitul lui 2004.

Următorul pas pentru Dacia: modelul Bigster până în 2025

Ultima Dacia 1300 a fost fabricată pe 21 iulie 2004, la aproape două luni de când modelul Logan a fost prezentat la Paris. „Ultima Berlină”, cum a fost denumit acest model, a fost unitatea cu numărul 1.959.730. Da, aproape două milioane de unități produse de-a lungul câtorva decenii.

În fine, a apărut Logan pe 1 septembrie, a fost ceea ce românii așteptau: o mașină cât de cât modernizată, cu motor mai bună, elemente de siguranță, de confort și un preț încă mic. După toamna lui 2004 au apărut toate celelalte experimente sau modele care au rămas: Sandero, Stepway, Duster, Lodgy și altele. Între timp, Duster este un hit atât local, cât și în afară, iar acum, deși mai durează, e cel mai ambițios model Dacia: Bigster.

Nu pot fi uitate însă și alte două modele importante în istoricul Dacia, care, cumva, au făcut trecerea către Logan: SuperNova și Solenza. Dacă cea din urmă nu a rămas neapărat în mentalul colectiv, Nova și SuperNova erau un fel de Dacii 1300 aduse cât de cât în secolul 21 (sau mai aproape de acesta).

Ca să vezi ce credea compania că e important pentru români, în anii 2000, te poți uita la reclama de mai jos pentru SuperNova. Sunt două elemente importante: motorul (Renault), cutia de viteze (Renault).

Etichete: