VIDEO Acest ghid te ajută să nu fii păcălit la factura de energie electrică: tot ce trebuie să știi

VIDEO Acest ghid te ajută să nu fii păcălit la factura de energie electrică: tot ce trebuie să știi

De la 1 ianuarie, piața de energie electrică s-a liberalizat, dar asta a dus la mult haos, iar consumatorii au fost bulversați. ANRE a publicat un ghid pentru ca furnizorii să nu te mai păcălească.

De la 1 ianuarie s-a trecut la liberalizarea pieței de energie electrică. Asta înseamnă, între altele, că furnizorii nu trebuie să mai vină cu prețuri reglementate și-și pot face singuri ofertele. Pentru consumator – înseamnă că-și poate alege furnizorul în funcție de cele mai bune prețuri.

Numai că nu toată lumea a fost corect informată și asta a dus la mai multe posibile abuzuri din partea furnizorilor. Controalele în această zonă s-au lăsat chiar cu amenzi. 

ANRE a decis să vină cu un ghid complet pentru ca toți consumatorii să poată compara corect ofertele existente pe piață.

VIDEO Ghid ANRE pentru ofertele furnizorilor de energie electrică

36% dintre consumatorii casnici de energie electrică și 28% dintre consumatorii de gaze au deja contrcate de furnizare de piață concurențială, arată ultimele date prezentate de vicepreședintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege. Astfel, 3,23 milioane de clienți casnici de energie electrucă din totalul de 8,9 milioane au deja contracte concurențiale.

La gaze, 1,1 milioane de clienți casnici din totalul de 3,9 milioane au contracte concurențiale.

Începutul de an a fost marcat de haos pentru că multă lume nu a știut că, dacă rămâne cu furnizorul actuale, e posibil ca factura să fie mai mare.  ANRE a demarat mai multe controale la principalii furnizori din piață. Unii dintre ei s-au ales cu amenzi după ce s-au descoperit nereguli. Astfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat Hidroelectrica, E.ON, Electrica şi Enel cu peste două milioane de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice.

Controalele au fost început după numeroase sesizări primite de la consumatori. ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei de energie electrică şi a aplicat o serie de sancţiuni.

Citește și: