VIDEO Această mașină zburătoare e făcută în Europa și vei putea să o cumperi mai repede decât crezi

VIDEO Această mașină zburătoare e făcută în Europa și vei putea să o cumperi mai repede decât crezi

Dacă în urmă cu mulți ani, o mașină zburătoare ți se părea ceva absolut SF, acum nu mai este cazul. Această companie din Europa se pregătește deja să vândă primele modele foarte curând.

Cucerirea spațiului se face și de la altitudini mici și planuri în această industrie au inclusiv companiile care cochetează cumva în zona industriei auro. Aeromobil e o compania din Slovacia care se pregătește să pună curând pe piață primele mașini zburătoare. Încă din 2014 s-a prezentat drept prima companie care va veni pe piață cu prima mașină zburătoare fabricată în Europa.

După ani de cercetare și investiții, se pregătește să se țină de promisiune. Promite că va vinde primele modele începând din 2023.

Prima mașină zburătoare fabricată în Europa

Primele vești promițătoare de la Aeromobil veneau încă din 2015. Atunci se menționat că vor pune pe piață prima mașină zburătoare în doi ani de zile. N-a fost să fie, pentru că în 2017 nu s-a întâmplat nimic. Mai ales că testele efectuate în 2015 au eșuat, mașina prăbușindu-se chiar în mijlocul unui astfel de test.

Dar compania nu a fost demoralizată. Și-a mai acordat timp și a decis să insiste.

Așa că acum, în 2021, vine cu un nou anunț. Pe site-ul companiei se precizează că primele modele vor fi disponibile la vânzare în 2023, iar sesiunea de precomenzi e deja activă. Există, evident, și sceptici, care nu cred că astfel de modele sunt fezabile. Dar Aeromobil are planuri mari.

Mai multe detalii poți găsi chiar pe site-ul companiei, adică AICI. Dacă n-ai răbdare, atunci totul e rezumat în clipul de mai jos:

De precizat că nu doar slovacii fac așa ceva. O companie olandeză produce un model similar și așteaptă aprobare pentru a o pune pe piață curând. E adevărul că prețul poate fi unul prohibitiv. Un astfel de model costă jumătate de milion de euro.

E vorba de Liberty, mașina zburătoare produsă de compania olandeză PAL-V.  PAL-V Liberty este, pe scurt, o mașină și un girocopter, combinate într-un singur vehicul. Are trei roți, două locuri și elice, iar doritorii au nevoie, pe lângă carnetul de conducere pentru deplasarea pe sosea, și de licență de zbor pentru a decola.

Atinge 160 de kilometri pe oră pe șosea, 180 de kilometri pe oră în aer și are o autonomie de 500 de kilometri cu un singur plin. Iar trecerea de la modul terestru la cel aerian durează aproximativ 10 minute.

De asemenea, și americanii au planuri în acest domeniu. Mai multe AICI. 

Citește și: