16 dec. 2021 | 11:50

Vicepreședintele ANRE dă cărțile pe față: preţurile sunt de 10 ori mai mari decât în 2020

ACTUALITATE
Vicepreședintele ANRE dă cărțile pe față: preţurile sunt de 10 ori mai mari decât în 2020

Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a vorbit, de curând, despre situația de pe piețele internaționale de energie electrică și gaze naturale. Oficialul recunoaște că lucrurile nu sunt deloc simple, ba chiar sunt mai complicate ca niciodată. În cifre concrete, spune el, prețurile au crescut de 10 ori față de nivelul de anul trecut.

Oficialul, care are o experiență în cadrul ANRE de circa 15 ani, recunoaște că nu a mai trăit niciodată un moment atât de dificil.

Ce se întâmplă, de fapt, pe piață

„Cât de complicată e situaţia? Din 2007, de când lucrez la ANRE, adică de aproape 15 ani, n-am mai văzut situaţia aşa de complicată ca acum”, a spus el, în cadrul conferinţei „Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy.

Potrivit acestuia, planurile pe care le avea la începutul anului și ideile despre cum va decurge 2021 au fost complet date peste cap de puternicul curent inflaționist.

„La începutul anului, credeam că provocarea anului 2021 va fi liberalizarea şi aşa a fost în primul semestru, apoi preţurile au început să crească în piaţă şi în câteva luni am ajuns la o criză generală, nu cred că cineva se aştepta la preţuri de 300 de euro pe MWh la energie peste tot în Europa sau 130 euro pe MWh la gaze naturale. Este o evoluţie de la preţurile surprinzător de mici din 2020 de 3-4 euro la gaze şi de 30-40 euro la energie electrică”, a mai spus oficialul ANRE.

România are nevoie de investiții în domeniul energetic, atrage atenția oficialul ANRE, care speră că autoritățile să-și fi învățat lecția din acest moment dificil și să folosească criza actuală ca pe o oportunitate, pe care să construim ceva solid și de viitor.

„Orice criză ne împinge înainte şi această criză va avea efecte benefice până la urmă, chiar dacă, momentan, vedem doar efecte negative. Mă aştept să apară capacităţi de producţie de energie, în linie trendului de decarbonizare setat de UE. Mă aştept ca aceste preţuri mari să ne îndemne să găsim alternative, prin încurajarea şi dezvoltarea de noi tehnologii, precum hidrogenul. La nivelul consumatorului sper ca aceste preţuri ne vor îndemna să fim atenţi la consum şi risipă, adică să luăm măsuri de eficienţă energetică”, a conchis responsabilul reglementatorului.