30 sept. 2021 | 12:51

ANRE curentează companiile de energie cu amenzi usturătoare: acum e rândul lor să plătească

ACTUALITATE
ANRE curentează companiile de energie cu amenzi usturătoare: acum e rândul lor să plătească

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat o amplă campanie de investigații pentru 26 de companii  din domeniu. ANRE suspectează că piața ar fi fost manipulată. Dacă se va dovedi că inspectorii au dreptate, companiile riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri.

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie susține că instituția pe care o conduce investighează 26 de companii din România, din domeniul energiei.

A fost piața de energie manipulată?

Potrivit lui Chiriță, această investigație vizează manipularea pieţei de energie electrică din țara noastră.

„Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte”, a explicat președintele ANRE.

Oficialul ANRE susține că, dacă se vor demonstra faptele, amenzile vor fi usturătoare. Conform legislației actuale, se pot aplica amenzi cuprinse între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri.

„Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a mai completat acesta.

Iarna aceasta ar putea fi una extrem de costisitoare pentru consumatorii casnici de energie electrică de la noi din țară.

Deși, în ultimele luni, asistăm la scumpiri în lanț pe piața de energie, trendul acesta ar putea atinge proporții devastatoare în sezonul rece.

Experții în energie atrag atenția asupra faptului că, odată cu venirea iernii, în acest ritm, vom ajunge să plătim facturi amețitor de mari, dacă autoritățile nu vor lua măsuri și nu vor plafona prețurile.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, susține că plafonarea prețurilor e singura soluție care ne poate salva, altfel, riscăm să băgăm adânc mâna în portfofele, în sezonul rece care e la doar un pas distanță de noi.

„Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali.

Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie.

Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat Florin Jianu, în cadrul unei conferinţe de presă.