13 dec. 2021 | 15:59

Vești neașteptate pentru românii care stau la bloc: acum vei plăti mai puțin

ACTUALITATE
Vești neașteptate pentru românii care stau la bloc: acum vei plăti mai puțin

Deși traversăm o perioadă marcată de scumpiri la aproape toate produsele și serviciile de bază, mai apar și vești bune. De data aceasta, beneficiarii sunt unii dintre românii care locuiesc la bloc.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat, se pare că românii ce au copii mai mici de trei ani, sunt exceptați de la plata întreținerii pentru micuți.

Cine sunt norocoșii

Practic, costul întreținerii apartamentului nu va include și copilul care are vârsta mai mică de trei ani. De-abia după acest prag, părinții vor achita și pentru el cota parte care trebuie plătită administrației de bloc.

Cei care au inițiat acest proiect legislativ spun că motivele din spatele aceste măsuri sunt cât poate de simple. De exemplu, copilul, fiind la o vârstă atât de fragedă, nu folosește singur bunurile publice ale blocului, cum ar fi liftul, pentru care părinții achită, printre altele, întreținerea.

”Plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult.

Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a spus Florin Roman, iniţiatorul propunerii legislative, care a fost adoptată, pe 12 aprilie, de Senatul României.

De asemenea, actuala măsură ar putea avea și rol încurajator pentru românii cu venituri modeste, în sensul în care i-ar putea ajuta să ia mai ușor decizia de a aduce pe lume un copil, în contextul în care, vedem că unele dintre costurile necesare traiului de zi cu sunt diminuate.

Nu este pentru prima dată când în legislația noastră apare o astfel de măsură. Dacă ne uităm în trecut, observăm că micuții au mai fost exceptați de la plata întreținerii și în anul 2017-2018.