Modificare în lege pentru cei care doresc să se căsătorească. Ce se întâmplă cu analizele medicale. Un proiect de lege care prevedea ca certificatele medicale prenupțiale să conțină mai multe teste decât în prezent a fost retras de inițiatori. Iată despre ce teste trebuiau să facă în plus, pe lângă teste pentru sifilis sau tuberculoză (TBC), ca în prezent, cei care voiau să se căsătorească.
Astfel, proiectul de lege care prevedea ca certificatele medicale prenupțiale să conțină mai multe teste decât în prezent a fost retras de inițiatori, iar asta înseamnă că măsurile conținute nu se vor aplica. Conform proiectului retras, cei ce doreau să se căsătorească ar fi trebuit ca în mod obligatoriu, pe lângă teste pentru sifilis sau tuberculoză, ca până acum, să facă și teste pentru hepatită sau pentru stabilirea grupei de sânge.
Acest proiect de lege viza, în esență, modificarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. De puțin timp, el primise raport favorabil de la comisiile Senatului, însă a fost retras la începutul săptămânii din procesul legislativ, prin urmare nu se va putea aplica.
Proiectul stabilea creșterea numărului testelor necesare pentru a se obține certificatul prenupțial, un document obligatoriu pentru cei car vor să se căsătorească și care atestă starea de sănătate a celor doi parteneri, scrie avocatnet.ro.
Mai precis, ca să se obțină un astfel de certificat, cei interesați ar fi trebuit să facă dovada testării pentru:
Mai mult, dacă medicul de familie considera necesar, cei ce doreau să se căsătorească ar fi fost nevoiți să facă și alte investigații ca să obțină un certificat medical prenupțial.
La ora actuală, documentul acesta este eliberat de către medicul de familie pe baza rezultatelor unor analize medicale de sânge, și anume, pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului și a radiografiei pulmonare pentru diagnosticarea tuberculozei.
Scopul inițial al proiectului era de a elimina certificatul medical prenupțial din lista actelor necesare pentru căsătorie, însă comisiile de specialitate din Senat au introdus un amendament prin care lista testelor ar fi fost extinsă.