16 mart. 2021 | 11:01

Vestea proastă a zilei vine din Franța: ce e tulpina virusului care nu poate fi detectată la testele PCR

ACTUALITATE
Vestea proastă a zilei vine din Franța: ce e tulpina virusului care nu poate fi detectată la testele PCR

Într-o perioadă în care există o licărire de speranță datorită campaniilor de vaccinare, o veste proastă vine din Franța. O nouă tulpină a virusului nu e detectată, aparent, de testele PCR.

Cercetătorii din toată lumea știu că pandemia de coronavirus nu va fi declarată încheiată prea curând, în ciuda ritmului alert în care multe țări vaccinează. Specialiștii știu că virusul suferă mutații și va continua să o facă în continuare. Problema e că multe dintre ele sunt mai transmisibile și pot duce la forme mai grave.

Doar că e foarte greu să ții sub control totul atunci când nici măcar testele PCR nu identifică prezența virusului. O veste proastă vine din Franța: autoritățile de acolo au început să investigheze mai atent o nouă tulpină care, aparent, nu ar fi detectată la testare.

Ce e tulpina virusului care nu poate fi detectată la testele PCR

Se întâmplă în Bretania, unde o nouă mutație a virusului ar păcăli testele PCR. Cu alte cuvinte, cei testați ies negativ, deși au simptome specifice bolii provocate de coronavirus. Nu e clar, deocamdată, dacă noua tulpină e mai gravă – în sensul că s-ar transmite mai repede sau ar provoca forme mai grave, după cum arată ministrul Sănătății din Franța.

Noua variantă a fost găsită într-un grup de cazuri tratate în spitalul din Lannion.

Cercetătorii au fost uimiți să observe că pacienți cu simptome specifice Covid-19 au ieșit negativ după testare. Ulterior, s-a făcut o secvențiere și s-a stabilit că e vorba de o nouă variantă a virusului care reprezintă o mutație a proteinei S. Aparent, noua tulpină păcălește testele PCR, cele care sunt folosite la nivel oficial pentru a stabili numărul real al infectărilor în Franța și nu numai.

“Primele analize ale acestei noi variante nu conduc la concluzia că este mai gravă, nici că are o  transmisibilitate crescută. Sunt în curs de desfășurare investigații aprofundate pentru a îmbunătăți cunoștințele despre această variantă”, au mai transmis oficialii francezi.