Vestea proastă a dimineții pentru români. De azi cresc facturile la energie electrică și gaz, dacă nu ai făcut asta

Vestea proastă a dimineții pentru români. De azi cresc facturile la energie electrică și gaz, dacă nu ai făcut asta

După o perioadă de grație de aproximativ un an, începând de astăzi, 1 iulie 2021, cresc tarifele la utilități cu aproximativ 13%. Alternativa ar fi fost să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau gaz după liberalizarea pieții.

Din păcate, începând cu factura următoare, românii vor plăti chiar și cu 90 de lei mai mult la energie electrică sau gaz, iar totul pleacă de la liberalizarea pieții, un proces care început în urmă cu aproximativ un an.

În tot acest timp, ai fi putut să-ți schimbi abonamentul. Mulți au lăsat tranziția la un alt furnizor de energie sau la un alt abonament al aceluiași furnizor până în ultima zi, 30 iunie. Din acest motiv, ieri au fost cozi imense la majoritatea sediilor din țară a principalilor furnizor.

De la 1 iulie, cresc facturile și la gaz, nu doar la curent

Deși în majoritatea comunicatelor pe marginea exploziei costurilor la utilități s-a pus accentul pe energie electrică, vei avea de suferit și la gaz din același motiv simplu. Ai ignorat să-ți schimbi furnizorul de gaze naturale. La iarnă, experții sunt de părere că vei plăti cu 200 – 300 de lei mai mult pe facturile de încălzire, mai ales dacă ai centrală proprie.

Iar problema majoră nici măcar nu ține de utilitățile efective, ci de toate celelalte prețuri care vor crește ca o consecință a acestor scumpiri. Ca exemplu, o creștere cu 10% a energiei electrice duce la o majorare cu 8% a prețului la aluminiu.

Pentru a înțelege mai bine amploarea problemei, ai în vedere că peste trei milioane de români continuă să primească energie electrică prin intermediul serviciului universal. Practic, toți aceștia vor avea costuri mai mari.

Dintr-un punct de vedere, Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei vine cu o veste bună. Insistă asupra faptului că oamenii pot schimba contractul în orice moment, chiar dacă termenul a expirat. Din păcate, dacă nu ai făcut schimbarea până la această oră, este improbabil să o mai faci de acum înainte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: