16 iun. 2021 | 14:50

Crește prețul la curent, dar există “o explicație”: scuza furnizorilor de energie electrică

ACTUALITATE
Crește prețul la curent, dar există “o explicație”: scuza furnizorilor de energie electrică

Cu siguranță și tu ai observat în ultima perioadă că facturile la energia electrică sunt din ce în ce mai scumpe. Explicația pentru această situație e oferită de Asociația Furnizorilor de Energie din România.

Potrivit AFEER, costul facturilor la energia electrică s-a majorat în ultima perioadă din cauza evoluțiilor de pe piețele de energie, interne și internaționale, dar și pe fondul lipsei investițiilor din România în capacități de producție. De asemenea, de vină pentru scumpiri sunt și costurile ridicate ale certificatelor de CO2, mai spune asociația.

“Constatăm că furnizorii de energie sunt catalogați ca fiind vinovații pentru problemele apărute pe fondul liberalizării, în ceea ce privește facturile românilor. Nu suntem de acord și contrazicem ferm afirmațiile vehiculate în spațiul public, care nu au o bază justificată și, mai ales, nu pot fi generalizate. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creșterile de prețuri la energie. Facem această afirmație cu simț de răspundere și venim cu argumente și cu explicații privind situația actuală din piața de energie, care este pe cât de complexă, pe atât de delicată”, a afirmat domnul Ion Lungu, Președinte AFEER.

Ce soluții ai pentru a evita scumpirile la facturi?

AFEER precizează că toți consumatorii că își pot alege furnizorul de energie electrică și oferta care li se potrivește cel mai bine pe tot parcursul anului, fără a fi supuși unei limitări de timp.

Totuși, românii trebuie să știe că, dacă nu au trecut pe piața liberă de energie electrică, vor mai primi discountul asumat de furnizori doar până la 1 iulie.

În ceea ce privește gazele naturale, clientul casnic care nu îşi exercită dreptul de eligibilitate până la data de 30 iunie 2021 şi nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract în regim concurenţial, va beneficia de oferta propusă de către furnizorul actual, iar contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat încheiat tacit începând cu data de 1 iulie 2021.

”Sfătuim consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale să aleagă cea mai bună ofertă, cea care li se potrivește cel mai bine! Înainte de a decide furnizorul de energie electrică sau gaze naturale, analizați cu atenție oferta de preţ şi condiţiile asociate preţului de furnizare. Atenție la componentele de preț, la termenul și modalitatea de plată ale facturii sau la modalitatea de transmitere și de preluare a indexului contorului, precum și la bonitatea furnizorului. Trecerea de la serviciul universal la piața concurențială sau schimbarea ofertelor concurențiale nu afectează cu nimic alimentarea cu electricitate sau gaze a consumatorilor casnici”, a mai spus Președintele AFEER.