Vestea bună pentru toți românii cu centrale termice de apartament: ce urmează să se întâmple

Vestea bună pentru toți românii cu centrale termice de apartament: ce urmează să se întâmple

Vestea bună pe care o primesc românii în prag de sărbători.

Legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care inițial trebuia să se deruleze în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ar putea fi prelungită până la finalul anului viitor.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la 31 decembrie 2022, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se pot aloca Ministerului Energiei, prin hotărâre a Guvernului, sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru finanțarea compensării consumului de energie electrică și gaze naturale, potrivit Legii nr.259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 (…)”, prevede un amendament admis la proiectul legii bugetului de stat pe 2022.

Amendamentul îi are drept autori pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Comisiile de Buget din cele două camere ale Parlamentului.

„Se propune aprobarea prezentului amendament, ca formă de precauție bugetară, în condițiile incertitudinilor legate de evoluția prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale în anul 2022”, este justificarea autorilor.

Ce era prevăzut original

Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; spitale publice și private; unităţi de învăţământ publice și private; ONG-uri, precum și unități de cult.

Schema de sprijin prevăzută cuprinde următoarele măsuri:

  • pentru clienții casnici – acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale
  • pentru toţi operatorii economici, clienţi finali, din celelalte categorii, pentru fiecare loc de consum: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei. / exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

 

Citește și:
Etichete: