20 dec. 2021 | 11:11

Lovitură importantă pentru toți românii cu centrale de apartament: de când sunt interzise

ACTUALITATE
Lovitură importantă pentru toți românii cu centrale de apartament: de când sunt interzise

Românii care stau la bloc și folosesc centrale de apartament primesc o veste cât se poate de neplăcută, chiar în prag de sărbători de iarnă.

La începutul anului viitor, în prima sau în a doua lună din an, centralele de apartament ar putea fi interzise. Totuși, interdicția nu îi va viza pe absolut toți românii care stau la bloc, ci se va aplica doar blocurilor nou construite. Practic, în noile ansambluri rezidențiale, centralele de apartament vor deveni istorie.

Nu e doar un zvon. Ministrul Mediului a dat detalii

Din nefericire pentru românii vizați de schimbări, nu vorbim despre un simplu zvon. Informația a fost transmisă chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a explicat pe larg, la Digi24, că nu va mai fi permisă instalarea de centrale individuale pe gaze în apartamentele din blocuri noi, din luna ianuarie-februarie a anului viitor.

“În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”, a spus ministrul Barna, la Digi 24.

În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm care vor fi alternativele pentru românii care-și vor cumpăra apartamente în blocuri noi. A explicat acest lucru tot ministrul, care vine cu o soluție de rezervă, mult mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător.

“Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte. Măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie, anul viitor. Dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite”, a explicat oficialul de la Mediu.