Veneția nu va mai fi la fel pentru turiști: decizia radicală ca să nu devină ”pe cale de dispariție”

Veneția nu va mai fi la fel pentru turiști: decizia radicală ca să nu devină ”pe cale de dispariție”

Veneția se află de mulți ani în pericol de scufundare și se confruntă cu niște probleme de infrastructură ce par imposibil de soluționat fără decizii radicale. Prima măsură agresivă a fost anunțată de autoritățile locale.

Ca nu cumva să ajungă ”pe cale de dispariție”, autoritățile din Veneția au luat o decizie radicală în ceea ce privește turismul în regiune. Navele de croazieră mari, acuzate că au pus în pericol centrul istoric al Veneției, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, vor fi interzise de la 1 august, a anunțat marți guvernul italian, potrivit AFP.

Primul ministru Mario Draghi a salutat „un pas important pentru păstrarea lagunei venețiene”.

Ca referință, această decizie vine după mai mulți ani în care apărătorii patrimoniului și mediului au denunțat flagelul marilor nave care amenință fragilul ecosistem al lagunei și fundațiile centrului său istoric. Dezbaterea pe marginea subiectului a revenit în actualitate luna trecută, odată cu întoarcerea croazierelor, după lunile de pandemie. 

Punctual, navele de peste 25.000 de tone, peste 180 de metri în lungime, 35 de metri în înălțime, sau ale căror emisii conțin peste 0,1% sulf nu vor mai avea dreptul să intre în bazinul San Marco, Canalul San Marco și Canalul Giudecca.

Alternativa este una cât se poate de simplă, deși la o distanță un pic mai mare. Navele care nu se încadrează în limitele impuse de autorități vor trebui să acosteze în portul industrial Marghera, unde vor fi aduse îmbunătățiri, în timp ce navele de croazieră mai mici (aproximativ 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în inima orașului, se arată într-un comunicat al guvernului.

În final, Italia, a subliniat ministrul Culturii și Patrimoniului, Dario Franceschini, a dorit astfel „să evite riscul concret ca orașul să fie inclus pe lista patrimoniului pe cale de dispariție”. Pentru context, organismele consultative ale Unesco au propus această soluție la sfârșitul lunii iunie, iar Comitetul Patrimoniului Mondial trebuie să decidă în cadrul reuniunii sale din China, în perioada 16-31 iulie ce se va întâmpla în continuare.

Inscrierea pe lista patrimoniului în pericol poate permite comitetului să acorde asistență rapidă sitului în cauză în cadrul Fondului Patrimoniului Mondial. Dincolo de asta, însă, servește și pentru „a alerta comunitatea internațională în speranța că se va mobiliza pentru a salva site-urile în cauză” și poate fi percepută și „ca o dezonoare”, scrie Unesco pe site-ul său.