Delfinii din Veneția sunt o minciună: ce s-a întâmplat, de fapt, în Italia

Delfinii din Veneția sunt o minciună: ce s-a întâmplat, de fapt, în Italia
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

În prima săptămână a stării de urgență din România s-a viralizat și la noi un subiect despre delfinii intrați pe canalele din Veneția. Delfinii sunt falși, n-au vizitat Italia. Cei care au propagat minciunile n-au însă o problemă cu asta.

Pe fondul situație de criză în care ne regăsim e o dorință și-o nevoie a oamenilor de-a vedea subiecte pozitive, mai ales despre Italia. Un așa subiect a fost despre cum, dat fiind că nu mai sunt gondole pe canalele din Veneția și apa e mai curată, delfinii au intrat în oraș. N-au fost însă „singurele” animale. Au mai „venit” lebedele. Dar sunt doar subiecte false.

În primul rând, lebedele n-au dispărut de pe canale. În Burano, cel puțin, ajung destul de des pe canalele orașului. Iar delfinii, ei bine, au fost filmați în Sardinia, la sute de kilometri distanță de Veneția. Ei există, dar nu au „cucerit” acea parte din Italia.

National Geographic susține că-i, într-o anumită măsură, o urmare firească a lucrurilor. Pe un fond al știrilor negative, mai ales cum e situația în Italia, oamenii vor ceva pozitiv.

Subiectul delfinilor din Italia, prea bun să fie stricat de adevăr

fake news delfini italia

Ca să vezi cât de mult s-a propagat minciuna asta, Kaveri Ganapathy Ahuja din India a dat pe Twitter câteva poze cu lebede și pești din canalele din Veneția. Tweetul acela a avut succes: peste un milion de aprecieri la ora publicării acestui articol și peste 288.000 de oameni care au comentat.

Ce-a făcut Ahuja a fost să ia pozele și să le dea mai departe. Dar acum nu-i mai pasă că-i o minciună. „Tweetul e doar o încercare de-a împărtăși [cu ceilalți] ceva ce mi-a adus bucurie în aceste vremuri. Îmi doresc să existe o opțiune de editare pe Twtter”, a spus Ahuja.

De ce să editeze? Pentru că a avut succes și nu vrea să șteargă acest tweet. „E un record personal pentru mine și nu vreau să-l șterg”, a spus, conform National Geographic.

Gianluca De Santis a dat mai departe clipul cu delfini și-a spus că „Natura a dat reset”. Clipul nu-i cu Veneția însă. Susan Clayton, profesor de psihologie și studii sociale la Colegiul Wooster din Ohio, susține că oamenii vor să creadă în capacitatea naturii de a-și reveni. „Oamenii vor să creadă că, indiferent ce-am face, natural e suficient de puternică încât să-și revină”.

delfini venetia

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: