Varianta de Covid-19 care face probleme vaccinurilor: de ce a fost catalogată ca ”îngrijorătoare” de OMS

Varianta de Covid-19 care face probleme vaccinurilor: de ce a fost catalogată ca ”îngrijorătoare” de OMS

În ultimul an, SARS-CoV-2 a suferit numeroase modificări, au apărut noi tulpini în diverse regiuni ale planetei și a devenit inevitabil ca multe dintre ele să fie mai periculoase decât altele. Până la B.1.617, nicio variantă nu a fost însă clasificată ca afectând semnificativ eficiența vaccinurilor.

Dintr-un punct de vedere, era inevitabil ca acest lucru să se întâmple. Indiferent cât de bune au fost vaccinurile dezvoltate de Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson, acestea au fost create în jurul unor particularități știute despre Covid-19. La această oră, cu modificările suferite de virus și manifestate prin noi tulpini, o tendință cât se poate de naturală pentru orice virus aflat în libertate, noul coronavirus pare să afecteze semnificativ eficiența vaccinurilor.

Clasificată de OMS ca fiind ”îngrijorătoare”, varianta B.1.617 de Covid-19 a pus pe jar autoritățile din mai multe colțuri ale mapamondului, începând cu Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății. Prezentă în principal în India, aceasta este semnificativ mai contagioasă decât toate celelalte propagate până la această oră în spațiul public.

„Există informaţii potrivit cărora B.1.617 este mai contagioasă” dar şi elemente care sugerează că prezintă un grad de rezistenţă la vaccinuri, şi „în consecinţă o clasăm la nivel îngrijorător”, a declarat medicul Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic în lupta contra Covid-19 din cadrul OMS., citează News.

Medicul a explicat că mai multe detalii vor fi publicate pe parcursul zilei de astăzi, 11 mai 2021, în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei Naţiunilor Unite, dar că mai sunt încă multe cercetări de făcut pe această variantă, în special prin secvenţierea crescută, ”pentru a afla cât din acest virus circulă” dar şi gradul de ”severitate” care atenuează eficacitatea vaccinurilor.

Faptul că în India se propagă o variantă mai periculoasă a virusului era evident deja de câteva săptămâni. Potrivit statisticilor oficiale, 4.000 de persoane mor în prezent în fiecare zi de Covid-19 în India, unde bilanţul total al epidemiei este de aproape 250.000 de decese. Din păcate, cifrele oficiale ar putea deforma semnificativ realitatea mult mai gravă, având în vedere date care provin de la crematoriile din regiune.

Citește și: