05 aug. 2021 | 11:06

Vara românilor este despre joburi noi, nu vacanțe: câți își caută de lucru. Ce au făcut angajatorii

ACTUALITATE
Vara românilor este despre joburi noi, nu vacanțe: câți își caută de lucru. Ce au făcut angajatorii

În timp ce majoritatea străinilor aleargă în această vară să-și facă vacanța într-o locație exotică, românii se pare că sunt în căutarea unui nou loc de muncă, iar angajatorii abia așteaptă să-și completeze personalul.

Conform statisticilor agregate în luna iulie a acestui an, companiile au contactat de trei ori mai mulți candidați în speranța angajării, comparativ cu iunie. În plus, candidații interesați de un nou loc de muncă au trimis nu mai puțin de 400.000 de CV-uri, o crește de 12 procente față de luna anterioară.

Un alt detaliu care trădează interesul românilor pentru noi locuri de muncă ține de numărul celor care și-au făcut conturi online pe platforme de recrutare. Doar luna trecută, aceștia au fost în număr de 24.000 doar pe BestJobs.

Românii, în căutarea locurilor de muncă

„Activitatea înregistrată în platforma BestJobs în iulie a fost peste așteptări, mai ales având în vedere că, de regulă, în lunile de vară, preocuparea candidaților și angajatorilor pentru recrutare tinde să scadă. De mai bine de un an și jumătate, am învățat că piața muncii este foarte dinamică, iar obiceiurile din trecut nu mai sunt reprezentative pentru contextul actual. Ne bucurăm să vedem și că BestJobs este platforma unde cererea se adaptează foarte repede tendințelor, atrăgând interes tot mai mare din partea candidaților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, cele mai căutate joburi au fost în vânzări – 77.893 de aplicări. Pe locurile următoare ale clasamentului s-au aflat domeniile Financiar / Contabilitate, cu 49.859 de aplicări, Management, cu 41.244 de aplicări, IT / Telecom, cu 32.568 de aplicări, și Marketing, cu 27.407 aplicări. Datele din platforma BestJobs arată un interes crescut pentru joburile în Marketing, fiind un domeniu în care activitatea se desfășoară cu ușurință remote. Aici s-au înregistrat cu 47% mai multe aplicări decât în iunie.

În ceea ce privește joburile defalcate pe regiuni ale țării, aproape jumătate din numărul aplicărilor au fost înregistrate în iulie pentru joburi în București și Ilfov, urmat de Timiș (cu 61.053 de aplicări), Cluj (cu 38.759 de aplicări), Brașov (cu 37.808 de aplicări) și Prahova (cu 29.857 de aplicări).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele